latinica  ћирилица
15/02/2024 |  16:32 | Аутор: СРНА

Чека се одлука Шведске о екстрадицији Деде Одобашића

Министарство правде у Савјету министара прослиједило је Шведској екстрадициону документацију са замолницом за изручење Деде Одобашића, настањеног у тој земљи, оптуженог за ратни злочин над српским цивилима у Броду.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Из Министарства правде у Савјету министара Срни је речено да до овог тренутка од релевантних тијела Шведске нису примили никакав одговор на упућену замолницу.

Из Окружног јавног тужилаштва Добој, које терети Одобашића за мучење српских цивила у Броду у марту и јуну 1992. године, Срни је потврђено да је у току процес екстрадиције Одобашића.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обавијештено је да је Одобашић ухапшен 2. јануара, према Интерполовој потјерници, и да се чека његова екстрадиција, речено је у МУП-у.

У оптужници се наводи да је Одобашић у згради Скупштине општине тадашњег Босанског Брода злостављао српског цивила након што су га мучили и претукли припадници Хрватског вијећа одбране.

На терет му се ставља да је у старој згради полиције у Броду мучио и нанио тешке повреде Српкињи која је била затворена у ћелији.

Пред Окружним судом у Добоју у марту прошле године одгођено је изјашњавање о кривици Одобашића јер се није појавио у судници.