latinica  ћирилица
11/02/2024 |  16:20 | Аутор: СРНА

Савез Срба у Штајерској: Показати јединсто Срба гдје год да се налазе

Сарадња српског народа је важна гдје год да се налази, а заједничким напорима и окупљањем око једне идеје истиче се спремност да се кроз различите пројекте покаже јединство и присутност у Аустрији, поручили су представници Савеза Срба у Штајерској.
Грац - манифестација Сретењски сусрети - Фото: СРНА
Грац - манифестација Сретењски сусретиФото: СРНА

Представници овог савеза синоћ су у Грацу поводом Дана државности Србије организовали манифестацију "Сретењски сусрети", која је окупила велики број учесника, али и званичника и представника српске заједнице у Аустрији, саопштено је из овог савеза.

- Њихово присуство је било од великог значаја и показало је подршку и ангажовање државних институција и организација у промоцији српске заједнице у Аустрији. Ова манифестација је показала да су резултати, непуних шест мјесеци од реактивирања Савеза Срба у Штајерској, већ видљиви - истакли су из Савеза.

У саопштењу се истиче да је овај брз напредак примјер како је заједнички рад и ангажовање кључно за постизање циљева.

Представници Савеза Срба у Аустрији, који је кровна организација која окупља српске клубове и удружења широм ове земље, изразили су подршку пројектима ових клубова и удружења, те истакли да је важно да се афирмишу идеје које доприносе јединству српске заједнице.

На манифестацији су се представиле све организације Савеза Срба у Штајерској, а приређен је богат културно-умјетнички програм.

Историчар Дејан Сегић одржао је предавање о теми "Српска револуција - од устаничког до уставног Сретења /1804-1835/", а у програму су учествовали и Црквени хор Храма Светих Ћирила и Методија из Граца, Просвјетина школа српског језика - Грац, те бројна културно-умјетничка и спортска удружења, као и Ирина Карамарковић, предсједавајућа у Савјетодавном вијећу за странце у Грацу и Роберт Кротцер, савјетник за интеграције у Градској управи Граца.

Манифестацији су присуствовали и високи званичници и представници српске заједнице у Аустрији, међу којима амбасадор Србије у Аустрији Марко Благојевић, конзул Србије у Аустрији Милица Вучковић, Нада Кнежевић у име Привредне коморе Србије, те шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић, заједно са члановима Управног одбора Савеза Срба у Аустрији.