latinica  ћирилица
11/02/2024 |  14:07 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Ковачевић поручио Кавазовићу: БиХ није земља само Бошњака (ВИДЕО)

Саопштење поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића у вези са доношењем закона важних за европски пут БиХ је забрињавајуће и има за циљ да руши договор у БиХ, рекао је за РТРС делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Кавазовић одбија да прихвати уставну реалност која каже да је БиХ земља три равноправна конститутивна народа који имају једнака права и два равноправна ентитета. Они сматрају да је БиХ само земља за Бошњаке, а да Срби и Хрвати морају да се повинују њиховим одлукама и то је нешто што се сасвим сигурно неће догодити - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да саопштење Исламске заједнице у БиХ које је потписао реис Кавазовић дефинитивно није написано у Исламској заједници и на првом мјесту је порука за странке "тројке" да немају право да доносе одлуке и воде преговоре у БиХ.

- Ово је порука за странке `тројке` да морају да причекају да се оне који су избор Исламске заједнице - СДА и Жељко Комшић - врате на власт и да су они једини који имају право да доносе одлуке - каже Ковачевић.

Овдје имамо Исламску заједницу и поглавара Исламске заједнице, додаје Ковачевић, који каже шта не смију да раде политичари који су изабрани од грађана.

- Потпуно је јасно из тог саопштења да они сматрају да за Србе и Хрвате нема мјеста у БиХ, да је БиХ земља само за Бошњаке, а да ми можемо да живимо само по њиховим правилима и по одлукама које они буду доносили о нама - рекао је Ковачевић и навео да је то изузетно забрињавајуће.

Он је навео да сматра да вјерски поглавари или вјерске заједнице имају право да коментаришу друштвена дешавања, али да овдје Исламска заједница у БиХ и њен поглавар говоре шта не смију да раде политичари који су изабрани од грађана.

- Али, овдје имамо нешто потпуно друго. Имамо поглаваре Исламске заједнице који јасно поручују политичарима, да не могу доносити одлуке без њиховог одобрења - истакао је Ковачевић.

Он је навео да тако не изгледа демократко, европско и секуларно друштво.

- То саопштење обилује грешкама, погрешним тумачењима и неправилностима - сматра Ковачевић и како оцјењује, малициозне тврдње Кавазовића о државној имовини.

Навео је да БиХ има своје уставне надлежности и да Република Српска има своје надлежности, те да нико никоме у том контексту није надређен.

- Онда чујемо да је недопустиво да се државна имовина поклања ентитетима. Међутим, господин Кавазовић мора да прочита Устав БиХ. У Уставу БиХ је јасно наведено шта су то ауторитети и надлежности - истакао је Ковачевић.

Подсјећа да Устав јасно каже да 49 одсто територије у БиХ са свим оним што се на њој налази припада Републици Српској.

- Већином се тиче спољног суверенита односно спољне политике БиХ, монетарне политике и да све што није изричито наведено као надлежност БиХ, припада Српској и ФБиХ - нагласио је Ковачевић.

Додао да је Кавазовићево саоштење  забрињавајуће и има за циљ да руши договор у БиХ.