latinica  ћирилица
06/02/2024 |  07:57 ⇒ 10:36 | Аутор: РТРС

Стојановић: Брза промјена поступајућег судије доводи одбрану у ситуацију да не може ефикасно реаговати (ВИДЕО)

У Суду БиХ почео је главни претрес у процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика, због непоштовања одлука Кристијана Шмита.
Миодраг Стојановић - Фото: РТРС
Миодраг СтојановићФото: РТРС

Након што је поступак Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића раздвојен, предмет је преузела судија Сена Узуновић.

Адвокат Миодраг Стојановић рекао је у нашем Јутарњем програму да брза промјена поступајућег судије представља необичну ситуацију.

- Радећи годинама, нисам био у прилици да видим овако брзу промјену поступајућег судије. Свакој озбиљној одбрани је ипак потребно вријеме да проучи ко суди и да ли моћи нови судија да поступа - изјавио је Стојановић.

Истиче да ако одбрана сазнаје за промјену судије тек по уласку у судницу, онда се одбрана доводи у ситуацију да не може реаговати на ефикасан начин.

Истакао је да је апсолутно несувисло образложење зашто је дошло до промјене судије.

 - Зашто то исто није урађено прије мјесец дана, јер се знало да ће судија Мирсад Стрика ићи у пензију у мају. Оваква ситуација се не би смјела дешавати у овако политички осјетљивом предмету - каже Стојановић.

Стојановић је рекао да је овакав процес само наставак фарсе, те да је невјероватно да Сена Узуновић, након захтјева за изузећем, није одмах прекинула рочиште до одлуке о изузећу.

- Постоји једна одредба Закона о кривичном поступку БиХ која каже да постоје различити разлози за изузеће. Ако је од пет разлога за изузеће поменут један, тог тренутка судија мора да се изузме из предмета и да достави предсједнику Суда да се изјасни о захтјеву за изузеће. Као да је имала пројектован задатак и да се јуче морало одржати рочиште - каже Стојановић.