latinica  ћирилица
29/01/2024 |  12:57 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Крајишник: Немогуће усвајање ребаланса буџета за период који је истекао (АУДИО)

Ребаланс је исто што и буџет, односно ребаланс је ребалансирани буџетски план, а план се увијек усваја за будући или текући период. Није могуће усвајати план за прошло вријеме, то је елементарна ствар, навео је за Миленко Крајишник, декан Економског факултета и предсједник Фискалног савјета Републике Српске коментаришући најаву наставка ванредне сједнице Скупштине града Бањалука на којој би требало да се расправља о ребалансу буџета за 2023.


Миленко Крајишник - Фото: РТРС
Миленко КрајишникФото: РТРС

Крајишник сматра да нема ни законске нити логичке основе да се ребаланс за прошлу 2023. годину годину усваја 2024. године.

- Пошто је буџетски период истекао, никакав план за буџетски период није могуће доносити, то је елементарна ствар и не дозвољава закон. Ако се погледа мишљење Министарства финансија на ту тему, ништа друго се не може рећи осим оног што је тамо написано. Усвајање ребаланса за период који је истекао је немогуће, то нема никакве основе да се тако нешти ради, ни логички ни законски -  закључује Крајишник.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић заказао је за четвртак, 1. фебруара, наставак ванредне сједнице градске Скупштине на којој би требало да се расправља о ребалансу буџета за 2023. годину.