latinica  ћирилица
12/01/2024 |  13:04 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Грађани Српске који планирају замјену дотрајале столарије, фасаде или система гријања - могу рачунати на помоћ

Грађани Републике Српске који планирају замјену дотрајале столарије, фасаде или система гријања могу рачунати на помоћ, јер је у току позив за мјере енергетске ефикасности у приватном стамбеном сектору. Ријеч је о пројекту Европске комисије за БиХ, вриједном три милиона евра, који у Српској спроводи Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност.
Прозор - Фото: РТРС
ПрозорФото: РТРС

Максималан износ бесповратних средстава који грађани могу остварити за побољшање енергетске ефикасности у кућама и становима, износи 50 одсто од укупне инвестиције и не може износити више од пет хиљада марака. На адресу Фонда до сада је пристигло око 1.200 захтјева, а конкурс ће остати отворен све до утрошка средстава. Директор Фонда, Срђан Тодоровић, гостујући у емисији "Заједнички талас" нашег Радија, рекао је да је процедура за пријављивање веома једноставна, те да је потребно приложити копију личне карте, доказ о власништву објекта, као и последња три рачуна од електричне енерије.

- На сајту Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност налази се овај јавни позив. Потребно је попунити образац са одређеним подацима, након чега систем сам креира пријавни образац, након чега је неопходно приложити и одређене изјаве. За пријаву на овај конкурс потребне су и четири фотографије објекта, као и предрачун за радове - истиче Тодоровић.

Пристигли захтјеви највише се односе на замјену дотрајале столарије и фасаде. Тодоровић је позвао грађане из свих крајева Српске да се пријаве на овај позив, побољшају енергетску ефикасност својих домова и остваре значајне субвенције.

- Апелујемо на све грађане, посебно оне из источних крајева Српске, који нам се мање пријављују у односу на становништво из бањалучке регије. Сви грађани који намјеравају утопљавање објеката, нека се обрате Фонду, чим комплетирају неопходну документацију - наводи Тодоровић.

Истовремено, на субвенције за унапређење енергетске ефикасности, у смислу замјене столарије, фасаде, система гријања и уградњу соларних панела за производњу електричне енергије могу да рачунају и мала и средња предузећа. Намјера Фонда је да у наредној години, оваквим позивом буду обухваене и заједнице етажних власника.