latinica  ћирилица
11/01/2024 |  08:11 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Раковић: Паљење заставе Српске није никакво изненађење и представња њихову немоћ (ВИДЕО)

Паљење заставе Српске, на Дан Републике у Зеници и Коњицу није никакав шок, али не треба да очекујемо да ће било ко преузети одговорност за исти, рекао је за наш Јутарњи програм историчар Александар Раковић из Београда.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

- Овакви инциденти нису изненађење. Не треба да очекујемо икакве акције да ће бити спроведене са њихове стране - истиче Раковић.

Како он додаје, у Српској постоји већи праг толеранције, у односу на ФБиХ, те жеља за саживотом.

- Они имају право на свој став, али немају право да угрожавају постојање другог народа, односно српског народа. Уколико не буде осуда из политичког Сарајева, а неће бити, треба да очекујемо само још горе акте - наводи Раковић.

Раковић истиче да паљење заставе Српске заправо претставља њихову немоћ, а не супериорност, али да оно што ФБиХ не схвата, јесте да овакви догађаји уједињују српски народ.

- Ово хомогенизује српски народ, народ који је већ окупљен око Републике Српске, а овакви догађаји још више привлаче српски народ једне око других - рекао је Раковић.

Још једном је поновио, да је било и горих инцидената, за које нико није преузео одговорност.

- МУП У Федерацији је био организатор, дијела у Коњицу и Зеници, а ако се присјетимо, било је и неупоредиво горих ситуација. Сјетите се само догађаја у Поточарима, када је "каменован", предсједник, тадашњи премијер Србије Александар Вучић. 

Када је ријеч о прослави Дана Републике, Раковић наводи да је поносан што је гледао такву величанствену прославу.

- Република Српска је велика побједа српског народа, који никада неће пристати да буду грађани другог реда - закључио је Раковић.