latinica  ћирилица
04/01/2024 |  09:53 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Нешић: Тривићева навија за наметање измјена Изборног закона

Претужно је да неко ко је желио да буде предсједник Републике Српске брани Изборни закон БиХ и даје му примат над Изборним законом Републике Српске. Признајем да нисам изненађен и да смо свјесни да /предсједница Народног фронта/ Јелена Тривић навија да њен пријатељ Кристијан Шмит наметне Изборни закон, рекао је данас предсједник ДНС-а Ненад Нешић.


Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Република Српска има свој Изборни закон од 2002. године, као и своју Изборну комисију. И оно што јој није оспорио ни накарадни Уставни суд БиХ, оспорава јој Јелена Тривић. Срамота! Не спорим њено право да мрзи /предсједника Републике Српске и лидера СНСД-а/ Милорада Додика, али не смије због те мржње мрзити Републику Српску и одрицати се њених уставних надлежности - рекао је Нешић, коментаришући изјаву Тривићеве у којој је одбацила доношење новог Изборног закона Републике Српске.

Нешић је "подсјетио Тривићеву, али и Игора Црнатка из ПДП-а, да члан 1.1. Изборног закона БиХ дословно каже да се тим законом `уређују избори за Предсједништво БиХ и ПС БиХ, те општи принципи за остале нивое власти`".

- То значи да ентитети имају пуну надлежност да донесу своје изборне законе за изборе за њихове институције, као и локални ниво власти, и с тим да се уваже општи принципи из Изборног закона БиХ. То је потврдио и Уставни суд БиХ, али је Тривићевој и Црнатку дражи Изборни закон БиХ него Републике Српске. Они до рјешења долазе са СДА, умјесто са политичким партијама из Републике Српске, и онда се питају зашто стално губе изборе. Губите их јер су вам драже партије из Сарајева и Кристијан Шмит од Републике Српске - рекао је Нешић.

Он каже да годинама слушамо како опозиција тражи измјене Изборног закона.

- Онда им понудимо и скенере и видео надзор, и да заједно сједнемо и напишемо закон какав њима одговара, а они кажу "Нећемо, ми хоћемо Бакиров закон на нивоу БиХ". При томе, закон који су усвојили са бошњачким партијама у Представничком дому задире у надлежности Републике Српске и неуставан је, а примјена му је од 2026. године. Па знате ли шта хоћете, или радите само оно што вам странци кажу, макар то било и у корист сопствене штете? Права и државотворна опозиција, свуда у свијету, сједне за сто са влашћу и бори се за Изборни закон по својој мјери, и не шурује са странцима против своје земље и свог народа. Ето, Јелена може са Шмитом на сједницу ПИК-а да договара Изборни закон, али не може са политичким партијама из Републике Српске. Као Србина, стид ме њене срамоте - рекао је Нешић.

Он је изразио жаљење што је дио опозиције у Републици Српској, како каже, толико сујетан и толико фрустриран Додиком да су спремни да иду против уставних надлежности Републике Српске и урушавају је, очекујући да ће наудити Додику.

- Не наносе они штету Додику, него себи и Републици Српској. Док је ликова попут Тривићеве и Црнатка, Додик се не треба секирати за власт, јер наш народ је државотворан народ и препознаје оне који раде против Републике Српске. Треба рећи и да нам Шмит намеће, а Јелена Тривић жели неевропски закон и начин гласања који се примјењује у Африци. Има ли већег доказа о томе да нас Шмит из 21. вијека гура у 19. вијек? Да прича буде комплетна, колонијални господар себи је нашао и вазале. Срећом, та прича је бајка - закључио је Нешић.