latinica  ћирилица
27/12/2023 |  12:31 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Маричић: Плата у коверти угрожава будућност

Циљ кампање "Реците НЕ плати у коверти", коју спроводи Пореска управа Републике Српске, је да се сузбије ова негативна појава, али и пробуди свијест радника да прихватањем дијела зараде у готовини највећу штету наносе себи, јер ће им због мањих уплата по основу пореза и доприноса свакако бити мањи и износи пензија када за то дође вријеме, истакао је, директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић.
Горан Маричић - Фото: Уступљена фотографија
Горан МаричићФото: Уступљена фотографија

Маричић навео да мањи износ плате преко рачуна умањује и кредитну способност у банкама, што онемогућава раднике да евентуално рјешавају своја егзистенцијална питања.

- Важно је да радници, који дио личног примања добијају у готовини, на руке, у коверти или како год се то звало, схвате да највећу штету чине сами себи, али и Републици Српској, односно њеном буџету из којег се финансирају многи пројекти важни за живот сваког човјека - поручио је Маричић у интервјуу за Глас Српске".

На који начин реализујете кампању?

- Кампању, која ће трајати до краја године, спроводимо путем штампаних и електронских медија и то емитовањем видео-спота и радијског џингла који заједно са објавама у штампи и порталима садрже кључне поруке за које се надамо да ће доћи до свих радника на које се односе или на које би се у будућности могле односити. С циљем да сузбијемо ову негативну појаву и у наредном периоду континуирано ћемо контролисати пореске обвезнике. Наша намјера је да овом кампањом дјелујемо превентивно како на раднике, тако и на послодавце, јер циљ Пореске управе није кажњавање, већ увођење пословања пореских обвезника у законске оквире, спречавање рада на црно и прикривања прихода, сузбијање нелојалне конкуренције те повећање степена добровољног извршавања обавеза.

Како вршите те контроле?

- Не иде се циљано у контроле само оних обвезника за које се сумња да исплаћују дио плате у готовини и не контролише се само тај један сегмент, већ Пореска управа врши редовну свеобухватну контролу пословања по свим пореским облицима. Уколико се утврди да обвезник није правилно обрачунао, пријавио и платио порез на лична примања, а Пореска управа докаже такве незаконите радње, њему се обрачунава и налаже плаћање пуног износа пореза и доприноса на лична примања на износ плате који је стварно био исплаћиван. Такође, против обвезника се покреће прекршајни или кривични поступак у зависности од висине утајених пореза и доприноса. За 11 мјесеци ове године извршили смо 1.470 контрола, након којих је рјешењима наложено плаћање 44,9 милиона КМ новоутврђених обавеза, те је издат и 241 прекршајни налог на укупан износ казне од 977.170 КМ, док је у истом периоду надлежним тужилаштвима поднесено 36 извјештаја због основане сумње да су почињена кривична дјела утаје пореза и доприноса којим је по буџет РС причињена штета од три милиона марака. У тим укупним износима садржане су и обавезе утврђене приликом контрола, а које се односе на исплате дијела плате у готовом новцу.

У ком сектору је та негативна појава најприсутнија?

- У приватном сектору гдје послодавци врше уплату пореза на доходак и доприноса радницима на један дио плате, најчешће на износ минималне плате, а исплату разлике плате врше у готовом новцу, без евидентирања тих исплата у књиговодственим евиденцијама. Приликом планирања контрола с циљем откривања исплата у готовини, у великом броју случајева акценат стављамо на оне обвезнике који пријављују раднике на минималан или уједначен износ плате, те се врши анализа односа добити одређеног обвезника и броја пријављених радника на минималну плату.

Колико су радници спремни да сарађују са инспекторима?

- Чињеница је да радници, из страха да не остану без посла, уопште не сарађују са инспекторима, односно изјављују да је износ који добију на свој текући рачун цјелокупан износ плате. Међутим, суочени смо са свакодневним жалбама радника из реалног сектора који испуњавају услове за пензију, јер им нису уплаћивани порези и доприноси на цијели износ плате, што им сада умањује коефицијенте за обрачун пензије. Али добар дио тих пријава услиједи када радник оконча рад код послодавца тако да није могуће доказати да је било исплата у готовом новцу. Тренутно радимо на два предмета гдје уз подршку радника прикупљамо доказе о исплатама дијела плата у ковертама. У једном случају ријеч је о познатој фирми из Теслића, а у другом случају о приватној установи за старе особе из Кнежева, за које имамо значајан број признања радника и материјалних доказа о чему ћемо обавијестити и надлежно тужилаштво. Ове године смо у једној већој фирми из Бањалуке утврдили исплату дијела плата у готовом новцу, што нам је потврдио и већи број радника те фирме. Поменутој фирми наложили смо плаћање око 6,8 милиона марака новоутврђених обавеза, а поступак по жалби пореског обвезника је још у току. Било је и случајева када добијемо анонимно писмо радника одређене фирме у којем наводе да добијају дио плате у готовини, али када наши службеници оду у контролу сви радници редом то негирају.

Шта поручујете радницима и послодавцима?

- Позивамо раднике који дио плате добијају у готовини да то пријаве Пореској управи РС и да сарађују са нашим инспекторима. Пореске обвезнике позивамо да послују легално и да за своје запослене уплаћују порезе и доприносе на цјелокупан износ плате и тако покажу да су одговорни према радницима, али и Републици Српској.