latinica  ћирилица
26/12/2023 |  19:08 ⇒ 27/12/2023 | 07:54 | Аутор: РТРС

Више од 900 припадника МУП-а у 14 ешалона спремно за свечани дефиле (ФОТО/ВИДЕО)

Свечаним пријемом за најхрабрије полицајце у овој години почеле су припреме за обиљежавање 9. јануара Дана Републике. Република Српска створена је вољом својих грађана, вољом српског народа, поручују званичници Српске. Одређене пријетње због прославе рођендана Републике кажу још више подстичу институције и грађане да на достојанственији начин обиљеже овај значајан датум. Посебну улогу у прослави има полиција Српске. Она је њено огледало и гарант њене безбједности!
Проба свечаног дефилеа - Фото: РТРС
Проба свечаног дефилеаФото: РТРС

Као и сваке године, када се приближава 9. јануар из политичког Сарајева и западних амбасада у БиХ стижу упозорења, али и пријетње како би покварили прославу Дана Републике. За грађане то је само мотив више да још достојанственије и величанственије прославе овај датум, поручују званичници Српске. То неће изостати ни овог јануара.

Биће послата порука државности, слободе и безбједности.

- Не постоји никакав уставоправни, законодавноправни, нити било какав формални аспект да би се могао било ко процесуирати због обиљежавања 9. јануара - рекао је Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Он је истакао да су напади на 9. јануар напади на Републику Српску, њен уставни поредак и слободу које МУП Српске има уставну и законску обавезу да штити, па ће сви који буду насртали на Дан Републике бити процесуирани.

Радован Вишковић премијер Српске је истакао да одређене пријетње у вези са прославом Дана Републике само још више подстичу институције и грађане Српске да на достојанственији начин обиљеже овај важан датум.

- Не желимо зло никоме само чувамо своје. Славимо свој датум , рођендан - поручио је премијер.

Заслуге за развој, изградњу мира и настојање да се изгради стабилна и напредна Република Српска иду и њеном Министарству унутрашњих послова. Они имају посебну улогу у прослави Дана Републике, каже српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

- Наши грађани највише помињу и причају о свечаном дефилеу, о нашим припадницима МУП-а. То је увијек нешто што оставља посебан утисак, учини нас и поносним, али исто тако и спокојним зато што знамо да имамо своју Полицију која је добро опремљена и обучена - истакла је Цвијановићева.

А припреме полиције Српске за 9. јануар су почеле. Око 900 припадника МУП-а у 14 ешалона биће распоређено у свечаном дефилеу. Први пут раме уз раме са старијим колегама учествоваће и кадети Средње школе унутрашњих послова, десет моторизованих ешалона и 34 цивилна.

Да је МУП снажан и вриједан онолико колико је вриједан сваки његов појединац доказују и они најхрабрији и најхуманији међу њима.

Слободан Сарафијановић, полицијац из Добоја љетос је онемогућио једно лице да угрози безбједност својих комшија. Том приликом умало је рањен.

- Тек након доласка још једне патроле, млађи колега ми је пренио да имам рупу од метка на јакни. На срећу, нисам имао повреда на тијелу - рекао је Сарафијановић.

Армин Хамидовић полицијски службеник из Бијељине показао је посебну храброст у спасилачкој мисији у Турској помажући становништву након земљотреса.

Због изузетне храбрости награђено је још 35 полицајаца. И то је један од примјера да је МУП у овој години успјешно извршио своје задатке. А то је да чува уставни поредак Српске и њену највећу вриједност - њене грађане.