latinica  ћирилица
25/12/2023 |  20:45 ⇒ 22:24 | Аутор: СРНА

Додик: У Српску дошло најмање десет компанија из Њемачке

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је у протеклих 20 дана најмање десет великих компанија из Њемачке дошло у Српску јер знају да она може дугорочно да обезбиједи снабдијевање гасом из Русије.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је истакао да њемачке компаније не могу да истрпе да гас које су добијале по 300 долара сада кошта 3.000 долара, те указао да Њемачка неће дуго година доћи у прилику да има економску цијену гаса као у Републици Српској.

Он је рекао да су на подручју Српске од Прњавора, Градишке и Бањалуке присутне бројне стране компаније, наводећи да се у Лакташима тренутно отварају двије фабрике, док ће на крају идуће године бити отворена и трећа, у којој ће се запослити око 2.500 радника.

Додик је указао да се Српска налази на прекретници и да се мора направити стабилно друштво.

- Морамо да изградимо нову индустријску класу радника да раде у реалном сектору и да имају добру плату - истакао је Додик.

Он је навео да је током приватизације положај радника у индустрији значајно девастиран и да сваки дан среће људе који желе да се врате на ове просторе и налазе послове.

Додик је рекао да је поносан на многе у индустријском сектору који раде и запошљавају раднике.

Говорећи о својој иницијативи да најнижа плата у Републици Српској у идућој години буде 1.050 КМ, Додик је рекао да је потребно да најнижа плата буде видљиво повећана, да се види како ће се то рефлектовати и да сви поднесу терет тога.

Предсједник Републике Српске рекао је да просјечна плата у Српској износи 1.296 КМ, а да је то прије три године била мисаона именица.

- Природно је да људи желе више, волио бих да је просјечна плата 3.000 евра, али за то морамо имати продукцију коју немамо... Учинићемо оно што мислимо да је дугорочно за ово друштво најбоље, да не оштетимо послодавце, али да покушамо да их учинимо одговорнијим, а и раднике да доведемо у позицију да имају стабилне социјалне услове и да буду добри радници - рекао је Додик за телевизију "Уна".

Он је навео да су Срби у Сарајеву оставили 80 милијарди КМ јавног богатства - станова, тротоара, расвјете, јавних набавки изградње школа, болница и јавних установа.

- Сада би требало да им оставимо и овај дио БиХ, а да они уживају у томе. То не може. Порука коју они креирају о сталној нестабилности онемогућава Републици Српској да се развија и ствара перцепцију притиска да неко оде одавде - указао је Додик.