latinica  ћирилица
14/12/2023 |  09:54 ⇒ 14:49 | Аутор: Агенције

Годишња конференција Путина: Мир ће наступити када Русија оствари своје циљеве (ФОТО/ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин на годишњој конференцији одговорио је на најважнија питања грађана и новинара. Између осталог, руски лидер је саопштио да то што се сада дешава у Украјини личи на грађански рат и да нема сумње да ће Русија победити. Конференција је трајала 4 сата и 4 минута. Предсједник Русије је одговорио на 67 питања.
Владимир Путин на годишњој прес конференцији (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO ) -
Владимир Путин на годишњој прес конференцији (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO )

-----

Погледајте ток конференције:

14.30 - Треба вјеровати у велики руски народ - саопштио је на крају руски пресједндик.

14.00 - То што Европа не добија довољно гаса није наш проблем - нисмо ми затворили гасоводе, нисмо ми дигли у ваздух Сјеверне токове, рекао је Путин.

Сјеверне токове су највјероватније дигли у ваздух Американци, истакао је он.

Руски предсједник је назвао "потпуном бесмислицом" оптужбе да је Руска Федерација смањила испоруке гаса Европи.

Према његовим речима, Руска Федерација се никада неће руководити политичким мотивима приликом испоруке гаса Европи.

13.48 - Путин: Будућност Српске и БиХ треба да одређују људи који тамо живе, без обзира на наметања

Будућност Републике Српске и БиХ треба да одређују људи који тамо живе, без обзира на то каква рјешења покушавају да им наметну, поручио је руски предсједник Владимир Путин на годишњој конференцији за новинаре.

13.11 - Што се тиче БРИКС-а, руско-кинески односи су постали један од значајних гараната стабилности у свету.

- Москва види покушаје НАТО-а да ескалира ситуацију у азијско-пацифичком региону. С друге стране, пријатељство Русије и Кине није уперено ни против кога, за разлику од земаља Сјеверноатлантске алијансе - рекао је Путин.

Путин је примјетио да је ниво интеракције са Пекингом невероватно висок.

- Трговински промет ове године биће изнад 200 милијарди долара, што је повећање од 30 одсто у односу на прошлу годину. Истовремено, сарадња се развија у различитим областима, укључујући инфраструктурне и високотехнолошке области. Значајан подстицај дала је посета кинеског предсједника Си Ђинпинга у марту ове године. Тада је договорен развој односа у осам области - прецизирао је Путин.

13.00 - Путин против санкционисања израелских спортиста

Позиви да се израелским спортистима забрани учествовање на међународним такмичењима контрадикторни су олимпијским принципима, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

- Спрот је изван политике и његова сврха је да уједињује људе. Зашто би то утицало на спортисте. Пустите их да се неометано такмиче - рекао је Путин.

12.01 - Русија не одустаје од долара, али су почели да нам праве проблеме у плаћању у доларима и еврима, нагласио је Путин.

- Спречавање Русије да користи долара, западне земље пуцају себи у ногу, рекао је Путин.

Путин је подсјетио да је Москва 2021. године, када је опслуживала извоз, користила 87 одсто девиза - долар и евро. Рубља је коришћена у 11-13 одсто случајева. До септембра 2023. рубља је коришћена 40 одсто, а употреба евра и долара пала је на 24 одсто.

Удио рубље у руској спољној трговини у септембру порастао је на 40 одсто, јуана - 33 одсто, а долара и евра - смањени на 24 одсто, навео је Путин статистику.

11.30 - Путин о могућности учешћа руских спортиста на међународним такмичењима: Годинама тренирају, знају их и без заставе

- Ако су циљеви МОК-а да се одсијеку спортисти који се боре за медаље и да се "испразни" руски тим, онда нема потребе да руски спортисти иду на такмичења. У сваком случају, Министарство спорта и Олимпијски комитет морају да донесу одлуку -  напоменуо је предсједник.

11.07 - Путин: Погледајте специјалну војну операцију и то шта се дешава у Гази и уочите разлику

Шеф руске државе је додао да је заоштравање ситуације у Појасу Газе довело до погибије многих људи.

- Што се тиче УН, неке земље блокирају доношење одлука о овом сукобу. Међутим, тако је структурисана сама организација и важно је сачувати механизме вета, иначе ће се једноставно претворити у „причаоницу“. То не значи да не треба тражити консензус. Москва полази од тога да се одлуке УН о стварању двије државе у овом региону. Израела и Палестине, морају спровести - каже Путин.

10.55 - Путин је рекао да је Русија спремна да гради односе са Сједињеним Државама и Европом, али "империјална политика" омета Вашингтон. Према његовим ријечима, услови за успостављање односа биће створени тек када Вашингтон почне да поштује друге земље и тражи компромисе умјесто што прибјегава санкцијама.

10.40 - То што се сада дешава у Украјини личи на грађански рат, рекао је руски лидер. Он је подсјетио да су Руси и Украјинци један народ.

- Одеса је руски град, сви то знају, али су измислили историјске глупости, а ми смо се након распада СССР помирили с тим - објаснио је он.

10.35 - Оружане снаге Русије су од почетка контраофанзиве Кијева уништиле 747 тенкова и 2.300 оклопних возила, саопштио је председник Русије Владимир Путин.

- Запад је дао Украјини све што је обећао, чак и више од тога, али ми смо уништили већ 747 тенкова и 2.300 оклопних возила од почетка контраофанзиве Кијева -  казао је Путин.

Како је истакао, мир ће наступити када Русија оствари своје циљеве специјалне војне операције.

  ОПИС: Владимир Путин на годишњој прес конференцији (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO )

10.29 - Русији није потребан нови талас мобилизације.

Путин је напоменуо да су у првом таласу успели да регрутују 300 хиљада људи. Ови људи се добро боре, њих 14 су постали Хероји Русије. У зони борбених дејстава налази се 244 хиљада људи.

- Када ће наступити мир? Руски предсједник је истакао да ће сукоб бити завршен кад циљеви буду испуњени. Говоримо о неутралном статусу Украјине, денацификацији и демилитаризацији. У Кијеву су тврдили да тамо нема нациста, али када шеф кијевске администрације аплаудира бившем СС војнику, није ли то знак нацификације - питао се председник.

Што се тиче демилитаризације, Украјина добија доста наоружања, које ће ускоро почети да понестаје. Испоручили су Кијеву све што су западне земље обећале да ће испоручити, па чак и више. Међутим, руска војска наставља да успешно уништава ово оружје, нагласио је Путин.

10.20 - Захваљујући високој консолидацији друштва и стабилности финансијског система земље, Русија се изборила са притиском, истакао је Путин.

- Земља је акумулирала ову резерву током протеклих деценија. Поред тога, улогу је одиграо и развој војне компоненте - додао је.

  ОПИС: Владимир Путин на годишњој прес конференцији (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO )

10.18 - Русија не може да постоји без суверенитета - неће постојати у оном облику у којем је постојала хиљадама година. Ријеч је о јачању безбједности, јавног суверенитета, обезбеђивању права грађана и безбједности у сфери економије, технологије, развоју парламентаризма. Без тога Русија неће моћи да постоји - рекао је Путин.

10.10 - Почела конференција председника Русије Владирмира Путина.

10.09 - Све је спремно, чека се предсједник Русије.