latinica  ћирилица
25/11/2023 |  19:15 ⇒ 26/11/2023 | 07:28 | Аутор: РТРС

Пропала провокација - Конаковић, Никшић и Форто хтјели у Бањалуци да славе непостојећи празник, борци Српске их извиждали (ВИДЕО)

Федерација БиХ данас обиљежава такозвани "дан државности", Република Српска не признаје овај датум. Они који данас славе, подсјећају из Српске, срушили су тековине БиХ створене ЗАВНОБиХ-ом, референдумом о независности 1. марта 1992. године. Упркос овоме, али и одлуци МУП-а Српске да СДП-у забрани јавне скупове у Бањалуци и Мркоњић Граду поводом овог дана, лидери странака "тројке" дошли су у Бањалуку. Противљење су исказали српски борци који су се мирно окупили испред просторија СДП-а, а долазак лидера Тројке испратили су звиждуцима.
Мирно окупљање Борачке организације Бањалука као одговор СДП-у - Фото: РТРС
Мирно окупљање Борачке организације Бањалука као одговор СДП-уФото: РТРС

Српски борци у звиждуцима дочекали у Бањалуци Елмедина Конаковића, Нермина Никшића и Едина Форту. Кажу да је долазак лидера Тројке у Бањалуку на тзв. "дан државности БиХ" провокација.

Мирни протест обезбјеђивали су припадници МУП-а. Но, поједини федерални медији пренијели су да је Тројка нападнута у Бањалуци. Никаквих напада није било, али јесте нервозе лидера СДП-а Нермина Никшића. За разлику од Конаковића, избјегао је одговорити на питање да ли је у Републику Српску дошао да провоцира. Али су га питања новинара видно узнемирила.

- Мени је жао што је ове људе неко преварио, они су изгубили у Другом свјетском рату, партизани су поразили четнике. Бањалука је БиХ, није Србија, жао ми је што сте преварени - рекао је Никшић.

Конаковић је по изласку из просторија рекао новинарима да није дошао у Бањалуку да провоцира.

Конаковић је навео да је ово један од најљепших градова у БиХ и да нема разлога да било ко буде несретан или незадовољан њиховим доласком.

Незадовољни су борци јер кажу да су управо Бошњаци који прослављају 25. новембар, срушили тековине БиХ успостављене Завнобих-ом када су референдумом, 1. марта 1992. одлучили да БиХ иступи из Југославије. Мимо воље Срба, отварајући врата за ратни сукоб унутар БиХ.

- Прича о ЗАВНОБиХ је прича која нема утемељење. Држава у којој смо некад живјели, за коју је српски народ дао највеће жртве и који је само српски народ хтио да сачува више не постоји. Не постоји њиховим поступцима, поступцима међународне заједнице, они су организовали референдум 1. марта 1992. године и уништили ту државу, хтјели су да створе унитарну БиХ, жртвовали су мир за ту идеју - рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

- Ово је чиста провокација поготово празник који они желе да обиљежавају, државу у којој смо ми једини Срби хтјели да останемо да живимо, они су је разградили кроз рат и остало и сада би хтјели да поштују тај празник - додао је предсједник Градске борачке огранизације Бањалука Горан Рогић.

На нивоу БиХ нема закона о обиљежавању Дана државности БиХ и Српска га не прославља, наглашава предсједник Српске Милорад Додик. Никшићу поручује да Срби неће прихватити муслиманску причу о босанским Србима и свој идентитет утопити у грађанску БиХ.

- Нема ЗАВНОБиХ-а без Авноја нити БиХ без дејтонског устава. Ова БиХ је за нас неприхватљива, за нас је прихватљива дејтонска БиХ. Не можете да наметнете празник који не постоји, нема ниједан заједнички празник у БиХ осим Нове године - навео је Додик.

Дио сарајевског плана да се 25. новембар наметне као датум који би наводно требало да указује на заједништво у БиХ, чини се постале су и дио синхронизоване провокације. Уз Бањалуку, представници Наше странке отишли су и у Мркоњић Град. Због раније забране МУП-а, полицијски службеници нису им дозволили полагање цвијећа испред музеја ЗАВНОБИХ-а.

- Жао нам је што то нисмо урадили, процјењујемо да за тим није било никакве потребе - рекао је посланик у Парламенту Федерације БиХ Драган Миоковић.

У Федерацији се овај датум празнује као, како кажу, обнова државности БиХ. Денис Бећировић истовремено слави дан када је, према његовим ријечима, осујећена намјера стварања велике Србије.

- Да није побиједила идеја ЗАВНОБиХ-а, идеја цјеловите БиХ, идеја равноправности свих грађана и народа побиједила би четничка концепција која је предвиђала стварање велике Србије. На сву срећу, захваљујући антифашистима БиХ је обновила своју државност - изјавио је Бећировић.

- Дану који јесте Дан државности БиХ и који је јако важан када говоримо у односу према фашизму, односно антифашистичкој борби свих народа у БиХ који су одабрали праву историјску страну и тада а и данас - додао је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Званичницима који су јој честитали тзв. Дан државности БиХ српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић одговорила је да честитке не прихвата јер Република Српска не признаје тај празник.

- Као што сте можда већ упознати, БиХ није усвојила јединствени закон о празницима. Умјесто тога, празници се одређују и обиљежавају на основу закона које су прописали одговарајући ентитети, Република Српска и ФБиХ, као и Брчко Дистрикт. Овај јединствени приступ резултира различитим празницима који су примјењиви на различитим територијама унутар наше земље, ријетко се поклапајући на нивоу цијеле земље - рекла је Цвијановић.

Из Српске Сарајеву лекција из историје. Подсјећају их да БиХ као државе нема ни прије ни послије датума који прослављају, па је, кажу, апсурдна прича о обнови државности, али и прича о тзв. Дану државности.