latinica  ћирилица
25/11/2023 |  18:05 ⇒ 26/11/2023 | 07:08 | Аутор: РТРС

У Храму Светог Саве у Фочи служена доксологија - светосавље начин живота (ФОТО/ВИДЕО)

Патријарх Порфирије служио је у Храму Светог Саве у Фочи свечани чин доксологије са митрополитом дабробосанским Хризостомом, архијерејима, свештенством и вјерним народом.
Патријарх Порфирије у Фочи - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Патријарх Порфирије у ФочиФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Митрополит дабробосански Хрисзостом рекао је да је у Фочи светосавље начин живљења и постојања.

- Овај велељепни храм је свједок тога. Подигосмо га у Славу Божју, а у спомен на нашег Светог оца Саву. Међутим, ово је спомен храм за све оне који су били, који јесу и који ће бити овдје у Фочи и у нашој митрополији - поручио је митрополит.

Патријарх Порфирије истакао је да српски народ има благослов Светог Саве.

- Гдје год се срећемо имамо благослов Светог Саве, светих из нашег рода, али морам да кажем и немојте ми замјерити због тога, када долазимо или када ја долазим у ове крајеве осећам се да сам у своме дому, да сам међу својима - поручио је патријарх.

Патријарх Порифирије и митрополит дабробосански Хризостом са више владика данас су разговарали са начелником општине Фоча а обишли су и Православни богословски факултет Светог Василија Острошког.

Сви у сагласју, посјета и повод су историјски, црква у саборности снажи српски народ да се одупре свим искушењима.

Српски патријарх ће сутра на празник Светог Јована Златоустог у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију и освештати Завјетни Светосавски храм. Присуствоваће и предсједник Српске Милорад Додик.

Дочек Његове светости је у 8.30 часова.

Темељи највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године. Храм Светог Саве покривен је 2012, да би богослужења почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019, а претходне године поплочан је плато.

Чином великог освештања, радови у Светосавском храму се не завршавају. Остаје да се уради још један велики посао - осликавање сводова храма фрескама.