latinica  ћирилица
25/11/2023 |  15:41 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: Долазак у Републику Српску - посебан благослов (ВИДЕО)

Долазак у Републику Српске и БиХ је посебан благослов и посебна радост, јер ријетко гдје наилазимо на једноставан и отворен однос љубави и вјере, рекао је данас патријарх српски Порфирије, након састанка са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Истакао је да је посебан благослов што је у данас у Фочи.

- Разлог је освећене Светосавског храма. То је најбоља порука и знак који показају чему треба да служи храм. Храм је мјесто мира - поручио је патријарх.

Навео је да ће сутра у Фочи бити много народа.

- Заједно ћемо се молити за разумијевање и мир - истакао је патријарх Порфирије.

Начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да је за грађане Фоче посјета патријарха и више српских владика велика част и велика радост, а сутрашњи чин освећења храма историјски тренутак за општину.

- Позвао бих још једном наш вјерни народ да вечерас у 18.00 часова у великом броју присуствује свечаном чину доксологије, а да сутра у 8.30 пред Храмом Светог Саве дочекамо нашег патријарха - рекао је Вукадиновић.

Након посјете општини, Његова светост је обишао Богословски факултет "Свети Василије Острошки", гдје је благословио студенте и професоре.

- Упознали смо Његову светост са свим активностима на нашем факултету и заиста се надам даљој сарадњи са Патријаршијом и институцијама СПЦ - рекао је декан Владислав Топаловић.

Овај факултет, који је уз факултете у Београду и Либертвилу, један од три богословска факултета СПЦ, наредне године обиљежиће три деценије постојања.

- Велика је ствар што је Фоча добила храм у центру града. Ту се, наравно, обучавају наши студенти, она није само градска црква, да тако кажемо, него и наша наставна база - појаснио је Топаловић.

Патријарха Порфирија ће у Храму Светога Саве у Фочи дочекати Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и вјерним народом у 18.00 часова, када ће бити служен свечани чин доксологије.

Српски патријарх ће сутра на празник Светог Јована Златоустог у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију и освештати Завјетни Светосавски храм. Дочек Нјегове светости је у 8.30 часова.

- Будимо учесници овог историјског догађаја - освештања Храма Светог Саве у Фочи - највеће црквене грађевине у Републици Српској, БиХ и шире - саопштили су из Митрополије.

Темељи највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године. Храм Светог Саве покривен је 2012. године, да би богослужења почела 2013. Иконостас је постављен 2019, а претходне године поплочан је плато.

Чином великог освештања, радови у Светосавском храму се не завршавају. Остаје да се уради још један велики посао - осликавање сводова храма фрескама.