latinica  ћирилица
21/11/2023 |  22:37 ⇒ 22/11/2023 | 10:27 | Аутор: РТРС

Врањеш: Подршка званичног Београда Републици Српској и њеним представницима је неспорна (ВИДЕО)

Подршка званичног Београда Републици Српској и њеним представницима је неспорна и Србија, за разлику од бошњачке политичке елите, поштује Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум, рекао је амбасадор БиХ у Србији, Александар Врањеш у емисији "Српска пред судом".
Александар Врањеш - Фото: РТРС
Александар ВрањешФото: РТРС

- Двадесет осам година од Дејтона, политичко Сарајево сматра да је БиХ национална држава Бошњака, а Србе посматра као националну мањину која треба да се повинује Сарајеву - каже Врањеш.

Врањеш наглашава да је неко гинуо за ову Републику Српску, да је неко је остао без родитеља, а неко је остао без имовине.

- Неко је дјецу изгубио за ово. И шта сад, треба да кажемо, ништа. Ми смо имали неку визију, нешто Холбрук обећао Алији Изетбеговићу, ми нешто планирали. Ви треба само да пратите и ништа да не размишљате. Како они то виде и како раде... како год. Ја вјерујем дубоко да ова борба, борба за опстанак Републике Српске на челу са предсједником Милорадом Додиком ће успјети. Не да ћемо се одбранити, него ћемо изаћи још јачи из овога. Они ако то не виде на дневној основи, ништа нису научили - истакао је Врањеш.

Према реијечима Врањеша, Они не виде да је овај народ кроз историју увијек био спреман да "скине јарам с врата" и да то плати животом.

- Имајте на уму да је Република Српска дуготрајнија творевина од прве Југославије, дакле живи већ пуних 30 година -наглашава Врањеш.

Скоро три деценије, над Дејтонским споразумом, траје насиље и рушење, управо оних који су жељели распад бивше Југославије. Сада желе да отимањем имовине задају завршни ударац Републици Српској и њеним институцијама.

- Ричард Холбрук је обећао прије 30 година Алији Изетбеговићу да ће се све оно што није споразумом постигнуто, постићи политичким путем и притисцима. Тако су заобилажени закони, демократски процеси, па и сам Устав БиХ. И шта сада имамо? Да ли је БиХ јача и боља држава него што је била 1995. године? Да ли је ишло шта напријед доласком Кристијана Шмита прије двије године? Толико је прекршено принцима, да се поставља питање да ли уопште нешто што се зове Међународно јавно право функционише на територији Босне и Херцеговине - нагласио је Врањеш.

Дотако се и суђења предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

- Замислите да Милорад Додик није поштовао устав Републике Српске. Да ли би опозиција  и даље ћутала као што сад ћути када је ријеч о овом монтирано судском процесу у Сарајеву. Он нема легитимитета, јер тај Суд је наметнут, и покушава 28 година да направи некакву државу, а види се каквом су је направили - поручио је Врањеш.