latinica  ћирилица
20/11/2023 |  09:33 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Столтенберг-Кришто: Веома важна сарадња БиХ и НАТО (ВИДЕО)

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг састао се данас у Сарајеву са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто.
Кришто - Столтенберг - Фото: Уступљена фотографија
Кришто - СтолтенбергФото: Уступљена фотографија

Предсједавајућа Савјета министара захвалила је генералном секретару НАТО на посјети, додајући да  је састанак био продуктиван и конструктивана.

- Разговарали смо о питањима која су од заједничког интереса за сарадњу БиХ и НАТО, а која су везана за стабилност и безбједност, како у БиХ, тако и у региону. Сарадња са НАТО нама пружа прилку за унапређење безбједности и јачање одбрамбених капацитета - рекла је Криштова.

Столтенберг је рекао да НАТО снажно подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ.

Он је рекао да је Алијанса забринута због "сецесионистичке и реторике подјела" и, како је рекао, спољним утицајем, посебно Русије.

- То пријети да поткопа стабилност и ослаби реформе. Сви лидери морају радити на јединству и напретку - истакао је Столтенберг.

Он је рекао да је НАТО "изузетно предан стабилности и безбједности на Западном Балкану".

- С тога продубљујемо нашу сарадњу и политички дијалог. НАТО штаб Сарајево пружа подршку Мисији ЕУ Алтеа. НАТО ис авезници остају потпуно предани успјеху те мисије и поздрављамо продужење мандата Мисије. Подржавамо ваша реформска настојања, уксључујући и пакет за изградњу одбрамбених способности - навео је генерални секретар НАТО.

Током посјете БиХ у оквиру турнеје по западном Балкану, Столтенберг ће, како је најављено, посјетити сједиште НАТО у Сарајеву и састати се са војним лидерима и представницима међународне заједнице.

Након тога, Столтенберг путује у Приштину.

За сутра је планирана посјета Београду, након које ће отпутовати у Сјеверну Македонију.

Подсјећамо, Столтенберг се синоћ састао са члановима Предсједништва БиХ.