latinica  ћирилица
02/11/2023 |  22:12 ⇒ 03/11/2023 | 07:39 | Аутор: РТРС

НСРС: Размотрен Нацрт закона о заштити од насиља (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас Нацрт закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Министарка породице, омладине и спорта Селма Чабрић рекла је да се овим законом настоји жртвама насиља учинити доступан и ефикасан систем мјера помоћи, подршке и заштите, с циљем заустављања тренутног насиља које трпе, спречавања његовог понављања, а посебно елиминисања могућег фаталног исхода.

- Фемицид је препознат као најтежи облик и посљедица насиља према женама, као свако лишење живота жене извршено у потпуности или дјелимично због њене припадности женском полу или смрт жене која је посљедица радњи насиља према њој, без обзира да ли је осумњичени за радње насиља члан породице или друго лице - рекла је Чабрићева.

Посланици су претходно размотрили Приједлог ребаланса буџета Српске и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2023. годину, по хитном поступку.

Влада је утврдила Приједлог ребаланса овогодишњег буџета Српске чији је оквир 5,523 милијарде КМ и већи је за 140 милиона КМ или за 2,6 одсто од планираног буџета.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић навела је да разлог за ребаланс произилази из чињенице да је процјена извршења буџетских прихода и прилива за ову годину већа од укупног износа планираног буџетом.

НСРС је данас размотрила и Приједлог резолуције о противљењу активностима изградње и успостављања нуклеарног објекта "Центар за збрињавање радиоактивног отпада" на локацији Трговске горе, на подручју општине Двор у Хрватској. Посланици су расправљали и о избору судије Уставног суда Републике Српске - приједлог предсједника Републике.

Размотрен је и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о државним становима на којима не постоји станарско право.

Сједница ће бити настављена сутра од 10.00 часова, разматрањем Нацрта закона о заштити природе, уз пренос на РТРС плусу и нашем порталу.

На дневном реду је и Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за период за првих шест мјесеци ове године и Извјештај о раду Правобранилаштва Републике Српске за прошлу годину.