latinica  ћирилица
31/10/2023 |  16:44 ⇒ 18:48 | Аутор: СРНА

Којић: Важно истражити да ли је Хелез износио обавјештајне податке

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да је важно да буде формирана привремена истражна комисија у вези са изношењем обавјештајних података министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Хелез је путем медија изнио обавјештајне податке о политичким противницима, формирању власти, па и о регионалним кретањима и односима.

- Привремена истражна комисија треба да истражи те наводе, јер ако је ријеч о изнесеним лажима јавност треба да зна да је Хелез износио лажи, а ако нису лажи, онда ту постоје елементи више кривичних дјела - рекао је Којић новинарима.

Он је навео да је Хелез тврдио да податке добија од обавјештајних служби, што представља кривично дјело шпијунаже.

- Осим тога, Хелез је рекао да у оквиру Оружаних снага БиХ постоји обавјештајна служба, а знамо да је чланом 9 Закона о одбрани јасно дефинисано да се баве само питањима Оружаних снага, а никако екстерним, тако да се поставља питање да ли у оквиру Оружаних снага постоји параобавјештајна служба - рекао је Којић.

Он је навео да би и посланицима СДП-а било у интересу да се то истражи, јер и они добијају негативне политичке поене због иступа Хелеза, као и да би требало да подрже ову иницијативу.

Колегијум Представничком дома Парламентарне скупштине БиХ је, на приједлог посланика СНСД-а Сање Вулић и Милорада Којића, у дневни ред сједнице уврстио приједлог закључка о оснивању привремене истражне комисије у вези са изношењем обавјештајних података министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза.

Којић је изразио наду да ће на данашњој сједници Представничког дома бити подржана тачка дневног реда о давању сагласности за ратификацију Уговора о финансирању закљученог између Републике Српске, БиХ и Европске инвестиционе банке за пројекат медицинског комплекса Бањалука.

Он је истакао да правосуђе на нивоу БиХ заједно са Кристијаном Шмитом и америчким амбасадором у БиХ Мајклом Марфијем жели у потпуности да девастира Републику Српску.

Којић је појаснио да се то покушава преко судског процеса предсједнику Републике Српске Милораду Додику, али да посланици СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ то неће дозволити.