latinica  ћирилица
27/10/2023 |  13:13 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Егић: Народ Српске неће дозволити да Додик буде осуђен

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да су грађани Републике Српске на народним митинзима показали да неће дозволити да пред правосудним органима БиХ буде осуђен предсједник Српске Милорад Додик због наводног непоштовања одлука апсолутно нелегалног Кристијана Шмита.
Данијел Егић - Фото: РТРС
Данијел ЕгићФото: РТРС

Егић је рекао новинарима у Бањалуци да на том плану постоји и идеја да се путем републичких институција забрани Додику да излази пред Суд БиХ.

- То је једна од идеја да институционално не дозволимо предсједнику појављивање на таквом суду - рекао је Егић поводом информације да је за 22. новембар најављен главни претрес у Суду БиХ, у поступку који се води против Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића.

Он је истакао да је однос правосуђа према демократским изабраним функционерима Српске лош и прорачунат, поготово ако се има у виду чињеница да се поступци против припадника бошњачког народа пред тим истим инситуцијама одгађају, развлаче и успоравају.

- Када је ријеч о Додику, симптоматично је што се ради о синхронизованом атаку на ударну институцију Српске - рекао је Егић.

Пред Судом БиХ за 22. новембар заказан је главни претрес у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, оптужених за непоштивање одлука Кристијана Шмита.

На страници Суда БиХ објављено је да би рочиште требало почети у 13.00 часова и да је поступајући судија Мирсад Стрика.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се изјаснили да нису криви.