latinica  ћирилица
27/10/2023 |  13:08 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Некоме се жури да оконча поступак против Додика

Адвокат Горан Петронијевић истакао је, поводом заказивања главног претреса у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића за 22. новембар, да је очигледно да се некоме жури да тај поступак што прије оконча у складу са унапријед донесеном одлуком.
Горан Петронијевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg) -
Горан Петронијевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg)

- Очигледно је ријеч о некаквом ужурбавању тог процеса суђења, јер се некоме сигурно жури. Знамо и коме и због чега се жури да се што прије тај поступак оконча очигледно у складу са одлуком коју су они вјероватно већ донијели - рекао је Петронијевић за Срну.

Оцијенио је да је ријеч о намјери да предсједник Републике Српске буде онемогућен у обављању својих надлежности.

- То читаво суђење тек сад почиње да личи на оно што смо од почетка говорили да је у питању политички случај, а не кривично-правни и да је ријеч, уствари, о намјери да се предсједник Републике Српске онемогући, или, у најблажој форми, омета у обављању својих надлежности - навео је Петронијевић.

Каже да је то једна врста хибридног рата против Републике Српске.

Пред Судом БиХ за 22. новембар заказан је главни претрес у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, оптужених за непоштивање одлука Кристијана Шмита.

На страници Суда БиХ објављено је да би рочиште требало почети у 13.00 часова и да је поступајући судија Мирсад Стрика.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се изјаснили да нису криви.

Адвокат Горан Бубић рекао је да заказивање главног претреса у предмету против предсједника Републике Српске представља невјероватно убрзање кривичног поступка, које у основи нема ни упориште у закону.