latinica  ћирилица
27/10/2023 |  11:55 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Брзина процеса против Додика доказује страх западних ментора

Брзина процеса против предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ, незабиљежена у европској пракси, доказује да се западни ментори лажног високог представника Кристијана Шмита искрено плаше Додиковог суверенистичког дјеловања, изјавио је Срни политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Анђелковић је навео да убрзање инквизиционог процеса против Додика пред Судом БиХ показује да није ријеч ни о каквом, како је наведено, кривичном поступку, већ о политичком прогону.

- Судство у БиХ далеко је од ефикасног, а овде показује брзину каква је незабележена у европској пракси. То доказује да се господари тог лажног судства - западни ментори лажног високог представника Шмита, искрено плаше Додика и његовог суверенистичког деловања -  оцијенио је Анђелковић.

Он је указао да Додик другима показује да релативно мала земља као што је Република Српска, која чак није у потпуности међународно призната већ је дио шире заједнице, може да се супротстави онима који мисле да у свијету могу да раде шта хоће.

Анђелковић је навео да се политички Запад, у околностима када се суочава са изазовима од источне Европе до Блиског истока и када унутар Европе постоје снажна жаришта отпора као што је Орбанова Мађарска, јако плаши тога што ради Додик на челу Републике Српске, јер тај процес може да се пренесе и на друге дијелове Балкана, па и Европе.

- Зато овако хистерично реагују. Та њихова журба је само разоткрила до краја да нису никакав суд. С друге стране, показује колико су у паници господари тог лажног суда - оцијенио је Анђелковић.

Пред Судом БиХ за 22. новембар заказан је главни претрес у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, оптужених за непоштивање одлука Кристијана Шмита.

На страници Суда БиХ објављено је да би рочиште требало почети у 13.00 часова и да је поступајући судија Мирсад Стрика.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се изјаснили да нису криви.