latinica  ћирилица
24/10/2023 |  06:59 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

Прије 32 године основана Скупштина српског народа у БиХ - историјски чин и почетак живота у слободи (ВИДЕО)

Народна скупштина формирана је у Сарајеву на данашњи дан 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

На првој сједници расписан је плебисцит и усвојена Декларација о остајању српског народа у заједничкој држави Југославији.

Српски посланици сматрали су тада да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ и конституисање Републике Српске било потребно за очување идентитета и државности Срба у БиХ.

Након тога, Народна скупштина Републике Српске доноси Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ 9. јануара 1992. године.

Посланик првог сазива Народне скупштине Републике Српске Слободан Бијелић истакао је за РТРС да су српски посланици чинили све да до ратног сукоба не дође, али да су други народи уз помоћ међународног фактора урадили све да прегласају и мајоризују Србе у тадашњој Југославији.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевендић рекао је да је формирање Скупштине српског народа у БиХ један од најважнијих датума у посљедњих 200 година и нагласио да од тада почиње живот српског народа у слободи.

Бивши предсједник НСРС Драган Калинић оцијенио је да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ прије 32 године био историјски чин, те да је сада важно очувати имовину, као и јединство око кључних националних питања и окупљање око институција на челу са предсједником Српске.

Оснивањем Скупштине српског народа у БиХ српски народ се изборио за Републику Српску, коју су одбранили храбри борци, а сад су сви дужни да је политички бране колико је могуће јер је у томе судбина српског народа на овим просторима, изјавио је посланик првог сазива Божидар Вучуревић.