latinica  ћирилица
23/10/2023 |  08:10 ⇒ 10:48 | Аутор: РТРС

Угледни професор универзитета у Калифорнији гост и предавач на Медицинском факултету у Бањалуци (ВИДЕО)

На позив бањалучког Медицинског факултета у Републици Српској борави један од водећих свјетских стручњака у области кардиоваскуларних истраживања Девендра Агравал, професор Универзитета Помона Калифорнија из Сједињених Америчких Држава, који је објавио више од 250 научних радова.
Девендра Агравал и Ранко Шкрбић - Фото: РТРС
Девендра Агравал и Ранко ШкрбићФото: РТРС

Професор Агравал, који је дугогодишњи пријатељ Медицинског факултета у Бањалуци и уједно гостујући професор, боравиће у Бањалуци три дана, гдје ће одржати предавања и обавити разговоре са студентима и клиничарима.

- Веома сам узбуђен што гостујем у Бањалуци и што видим да напредују истраживања на вашем Медицинском факултету. Задовољан сам када видим колики потенцијал имају ваши студенти и постдипломци којима ћу презентовати своја истраживања - рекао је Агравал гостујући у нашем Јутарњем програму.

Прво предавање овог угледног професора која ће одржати на нашем факултету тиче се превенције инфаркта и можданог удара који настају усљед  плака на артеријама. Друго предавање биће одржано на тему улога витамина Д који добијамо кроз Сунце у превенцију можданог и срчаног удара, а који је често дефицитаран у нашем организму.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић истакао је да је у плану успостављање дуготрајне сарадње са Универзитетом Помона у Калифорнији како би млади истраживачи, студенти и постдипломци из Српске боравили у Америци, бавили се истраживачким радовима и то знање и технологију пренијели на наш терен.

Истраживачки пројекти у лабораторији професора Агравала укључују: стабилност плака у атеросклеротским болестима, сазријевање артерио-венске фистуле, одговор на поправку ротаторне манжете, генску терапију и терапију матичним ћелијама, и многе друге.