latinica  ћирилица
17/10/2023 |  13:58 ⇒ 14:54 | Аутор: banjaluka.net

Ко је Мирсад Стрика - које случајеве је водио и коме изрицао ослобађајуће пресуде?

Мирсад Стрика, судија Суда БиХ, водиће процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика, објављено је раније данас.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Његово име изабрано је између девет судија, а како се може видјети из биографије, има велико искуство на овој функцији.

Интерес јавности за поступак против Додика је незапамћен, а Стрики неће бити први пут да је дио поступака који привлаче велику пажњу медија, пише портал banjaluka.net.

Он је био судија у поступцима против бивших министара Фахрудина Радончића, Драгана Мектића, али и Младена Ждрале оптуженог за троструко убиство, као и у поступцима против лица која су оптужена да су учествовала на сиријским ратиштима, истиче се у тексту.

У фебруару 2015. године био је предсједавајући судског вијећа Суда БиХ у поступку против Младена Ждрала, који се теретио за саизвршилаштво у троструком убиству.

Стрика је након ослобађајуће пресуде рекао да "није ван сваке сумње доказано да је Ждрале починио ово кривично дјело које му је стављено на терет", наводи се у тексту.

Већ мјесец дана послије, такође као предсједавајући судског вијећа, директора СИПА Горана Зупца прогласио је кривим "јер је 7. фебруара прошле године у вријеме одржавања демонстрација грађана у Сарајеву, током којих су, како кажу, захтијеване насилне промјене уставног поретка БиХ, одбио пружити помоћ Дирекцији за координацију полицијских тијела, игноришући телефонске позиве полицијских службеника и министра безбједности и устрајавајући у одбијању ангажовања Јединице за специјалну подршку СИПА", пише овај портал.

ОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ

Стрика је 2017. године донио прву ослобађајућу пресуду за ратовање на подручју Сирије, у поступку против Османа Абдулазиза Кекића, који је ослобођен кривице за придруживање страним паравојним формацијама и ратовање на подручју Сирије.

Предсједавајући судског вијећа Мирсад Стрика рекао је да тужилаштво није успјело да докаже кривицу оптуженог.

- Кључно питање било је да ли је оптужени био припадник стране формације у Сирији и то Тужилаштво БиХ није успјело доказати. Само на исказу једног свједока, који није поткријепљен другим исказима или материјалним документима, не може се засновати осуђујућа пресуда - навео је Стрика.

Наредне године, био је дио судског вијећа у првостепеном поступку против предсједника СББ-а Фахрудина Радончића и осталих због трговине утицајем и ометања рада правосуђа, а оптужени су тада ослобођени кривице.

Посљедњи већи случај је од прошле године, када је ослобођен бивши министар безбједности Драган Мектић. Суд БиХ ослободио је оптужби бившег министра безбједности Драгана Мектића и још тројицу оптужених за злоупотребу положаја при реализацији пројекта који је финансирала Европска унија.

Образлажући пресуду, судија Мирсад Стрика је рекао да је Судско вијеће на основу свједочења и доказа закључило да је набавка опреме извршена у складу са захтјевима крајњих корисника. Стрика је издвојио да ватрогасне чизме, које су биле захтјев локалних заједница, нису уврштене у набавку "јер је њихова цијена била висока у односу на вриједност цјелокупне набавке", наводи banjaluka.net.

Судија Стрика је при образлагању закључио да Тужилаштво није доказало тезе из оптужнице.

СЛУЧАЈ МАМИЋ

Судија Стрика одлучивао је и о захтјеву хрватског министарства правосуђа за изручење бившег Динамовог функционера Здравка Мамића 2019. године

На рочишту је требало утврдити да ли је хрватски захтјев за изручењем Здравка Мамића ваљан. Судија Суда БиХ Мирсад Стрика прво мора утврдити да ли је дјело за које је Здравко Мамић оптужен учињено након потписивања споразума о међусобном изручењу својих држављана, који су Хрватска и БиХ потписале 2012. године, а ратификован је двије године послије.

Тада је Суд БиХ одбио захтјев хрватских власти за изручење и одређивање притвора, али је наложио одузимање путних исправа и забрану изласка из земље.

СЛУЧАЈ МЕМИЋ

Судија Мирсад Стрика био је и дио маратонског поступка у случају Џенан Мемић.

Иако је бијес јавности био уперен против судије Бранка Перића због ослобађајуће пресуде, али је јавност и раније упозоравала да је недопустиво да је таква оптужница уопште потврђена, истиче се у тексту портала banjaluka.net.

А судија у претходном поступку био је управо Стрика, који је и потврдио оптужницу. Тиме је читав терет пребачен на судско вијеће и судију Перића, закључује се у тексту.