latinica  ћирилица
13/10/2023 |  19:48 ⇒ 14/10/2023 | 08:11 | Аутор: РТРС

Из Српске јасна порука Тужилаштву БиХ - имате више него довољно материјала за кривичну пријаву против Шмита (ВИДЕО)

Докази које је изнио министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, нису довољни Тужилаштву БиХ да подигне оптужницу против њемачког држављанина Кристијана Шмита, који нелегитимно обавља дужност високог представника. Кажу да од агенција за спровођење закона, нису запримили извјештај о почињеном кривичном дјелу. Иако нема резолуцију Савјета безбједности УН, из Aмбасаде Њемачке у БиХ поручују да је Шмит високи представник. На основу чега, на наш упит нису одговорили. Одговор Републике Српске су зато добили и Aмбасада Њемачке и Шмит - нећемо дозволити урушавање Устава и дејтонске позиције Републике Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Нелегално и нелегитимно представљање, кршење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума, неуставно наметање закона, нелегалан боравак на територији БиХ, уношење дугих цијеви, кршење Закона о граничној контроли. Све то за двије године како столује у Сарајеву, починио је њемачки држављанин Кристијан Шмит, каже министар Ненад Нешић. У нормалним земљама, и више него довољно за покретање кривичног поступка.

- Тужилаштво БиХ има довољно материјала да формира предмет Шмит и надам се да ће то и да уради. Да поступе у складу са нашим сазнањима, предузму одређене акције и да покажу да закони ове земље важе за свакога -истакао је Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара.

У нормалним и правним земљама да. У БиХ, и не баш. На наше питање да ли ће на основу доказа које је у јавност изнио министар безбједности у Савјету министара, Тужилаштво БиХ покренути поступак против Шмита, одговарају:

- Тужилаштво БиХ није од агенција за спровођење закона, запримило извјештај о почињеном кривичном дјелу из надлежности Тужилаштва.

Још један доказ да правосудни органи БиХ дјелују селективно. При тој селекцији, по обичају готово увијек на штету Републике Српске и српског народа. Оно што је до сада радио туриста Кристијан Шмит у БиХ, зрело је за кривичну пријаву и оптужницу, сматра професор међународних односа Жељко Будимир.

- Оно што ради тај "лажњак" Кристијан Шмит у БиХ не доприноси стабилности и развоју БиХ. Међутим, ми живимо у БиХ чији један дио себе доживљава као протекторат, а проблем је што Република Српска себе доживљава као слободну државу у државној заједници БиХ - истакао је Жељко Будимир, професор међународних односа.

Поставља се само питање чији протекторат? Америчко-марфијевски, шмитовски или пак њемачки? Иако нема резолуцију Савјета безбједности, за Амбасаду Њемачке у БиХ Шмит је високи представник, јер како кажу, ОХР је Шмита уредно пријавио. Коме и на основу чега, нису одговорили.

- Прво, не знам откуда право њемачкој амбасади да говори ко је високи представник а ко није, када Њемачка чак није ни чланица Савјета безбједности Уједињених нација. И друго, с обзиром да Нешић има доказе да су они упетљани у све то, изгледа да они сада одговорност гурају на Канцеларију високог представника да би се лишили одговорности за штету који је Шмит до сада направио и коју ће направити у будућности - нагласио је правник Огњен Тадић. 

А штета би могла бити и већа уколико бх правосуђе настави да дјелују по неуставним актима наметнутим од странаца. Да је само странац у БиХ и ништа више, зна и сам Шмит, каже професор уставног права Синиша Каран.

- 20. јануара 2021. године када је Њемачки бундескабинет номиновао, кандидовао Шмита за високог представника, дакле само га кандидовао, 28. јануара на свом налогу 2021. године, Шмит каже: "Не, ово је само почетак. Мене тек треба да именује Савјет безбједности". Та кандидатура није прошла. Послије тога он је нико и ништа. Дакле, обичан грађанин - поручио је Синиша Каран, професор уставног права.

Грађанин са намјером да Републици Српској отме имовину. Неће проћи, јасан је одговор из Српске.

- Оно што је нацртано да припада Републици Српској, што је потписано, што постоје гаранти за то, и тад је то било и ваздух и земља и ријека и шума и вршена приватизација, давана у концесије. Сад би то неко да препакује. Ми то не дамо. Нећемо то дозволити - поручио је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Њемачка политика на овим просторима у 20. вијеку српском народу је добро позната. Из Центра за друштвено-политичка истраживања поручују, активном подршком њемачких институција Кристијану Шмиту стиче се утисак да се ни у 21. није много промијенила.

- Сада шаљу поново човјека који очигледно нема добре намјере. Лажно се представља, покушава да фактички оспори, да уруши институцију предсједника Републике Српске. Самим тим урушава дејтонску структуру - истакао је Душан Павловић, директор Јавне установе Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.

Павловић је поручио да је поразно за Њемачку, која себе сматра за Пијемонт демократије и владавине права, што се није оградила од незаконитог и противуставног дјеловања свог грађанина и дипломате Шмита.