latinica  ћирилица
13/10/2023 |  12:13 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Вишковић: На подручју Зворника требало би да буде изграђено гасно постројење

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Москви са представницима компаније Сапиенти у вези са пројектом гасификације Српске.
Састанак - Москва - Фото: РТРС
Састанак - МоскваФото: РТРС

Вишковић је за РТРС рекао да би на подручју Зворника требало да буде изграђено постојење за претварање природног гаса у течни, вриједно 20 милиона евра.

- Гас се у течном стању транспортује на локацију потрошача. Претварање природног гаса у течно врши се за оне потрошаче до којих је немогуће или неисплативо градити гасну инфраструктуру - рекао је Вишковић, дадајући да је руски инвеститор заинтересован за овај пројекат.

Он је рекао да би Термоелектрана Гацко могла да користи течни гас умјесто мазута, додајући да постоје и други потенцијални корисници.

- Договорили смо се да направимо пројектни задатак и сагледамо који би још потрошачи, осим ТЕ Гацко, били корисници. Анкетираћемо све потенцијалне кориснике и доставити параметре будућем инвеститору, након чега ће бити познат износ инвестиције - рекао је Вишковић.

Састанку је присуствовао и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је за РТРС истакао да поједине компаније из Српске дуги низ година исказују потребу за коришћењем природног гаса.

- Студија ће бити израђена заједно са потенцијалним инвеститором и на основу тога доказати предности употребе гаса у односу на досадашње енергетске изворе, који су користили за своју производњу - рекао је Ђокић и додао да корисници овог система могу бити велика енергетска постројења, попут бањалучке Топлане, која се сада суочава са значајним проблемима када је у питању набавка дрвне сјечке.

Састанку су присуствовали и шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић и директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Премијер Српске састаће се данас са представницима компаније Зарубежњефт.