latinica  ћирилица
09/10/2023 |  19:27 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Херцеговачки пчелари задовољни годином; Меда ће бити и за тржиште (ВИДЕО)

Херцеговачки пчелари, послије пет сиромашних сезона, коначно могу бити задовољни. Просјечни приноси меда захваљујући и продуженом љетњем цвјетању биљака по пчелињем друштву су од 25 до 30 килограма. Меда ће бити и за тржиште. Ипак, грађане упозоравају да добро "отворе очи" приликом куповине, јер се у отвореној продаји налази и мед сумњивог квалитета.
Мед - Фото: РТРС
МедФото: РТРС

Јадранко Деретић подвукао је црту под овогодишњу сезону. Била је захтјевна и непредвидива, посебно током раног прољећа.

- Можемо рећи да је била солидна, али за памћење никако. Претходних 4-5 није било медобера, онда можемо рећи да је ипак добра - истакао је Јадранко Деретић.

Добре приносе имали су пчелари који су селили пчелињаке у друга подручја и они чији су пчелињаци стационарни.

- Ова година била је солидна. Дошло је до изражаја мобилно пчеларство, мада за то треба више улагања, труда, оно се исплати - каже пчелар Михајло Јанковић.

Цијена једног килограма меда углавном је двадесет пет марака. Пчелари кажу да цијену не треба да диктирају количине, него квалитет.

- То је нека реална цијена, када правимо поређење са неким осталим производима, који нису дефицитарни, то се користи као лијек - додаје Јанковић.

Квалитет меда, кажу пчелари, треба да буде опредјељујући приликом куповине. Упозоравају на све веће присуство патвореног меда, који је, цијеном, нелојална конкуренција домаћем пчеларству. Уз то, неријетко је и штетан по здравље људи.

- То је проблем годинама и сваке године све већи, појављује се патворени мед, људи који се тиме баве, готово немогуће открити без лабораторијских анализа - истиче пчелар Јадранко Деретић.

Обрад Нинковић, предсједник Удружења пчелара "Леотар" Требиње, каже да држава може стати у крај фалсификаторима.

- То држава може да учини, никако удружење, НВО, то треба да буде свеобухватно – анализа од стране министарства пољопривреде, Завода за заштиту здравља, Инспектората, који ће извршити ненајављене контроле, казнити све појединце - наглашава Нинковић.

Сезона прикупљања некатара је продужена, захваљујући топлом времену, посебно на вријеску и вресини. Пчелари упозоравају на велико присуство паразита вароа, због чега пчелиња друштва треба што прије третирати заштитним средствима и припремити за зиму.