latinica  ћирилица
02/10/2023 |  11:44 ⇒ 03/10/2023 | 09:00 | Аутор: РТРС

Родитељи у Српској забринути због новог Породичног закона (ВИДЕО)

На поједине одредбе Породичног закона родитељи, али и дио стручне јавности изнијели су критике. Сматрају да су штетне и да су директно усмјерене против породице. Са друге стране, стручни тим који је учествовао у припреми овог закона, истиче да је све у интересу заштите материнства и дјетета и да су имплементирани стандарди Конвенције Уједињених нација о правима дјетета коју су потписале 192 државе.
Породица - Фото: РТРС
ПородицаФото: РТРС

Марија Ђурица је самохрана мајка тринестогодишњег дјечака. Прије годину дана хтјела је да подигне дио новца са дјечије штедње у банци. Међутим тада су јој саопштили да јој је за то потребна сагласност Центра за социјални рад. Каже да није знала да је за потребно одоборење ове установе за подизање њеног новца са рачуна којег је отворила за дијете.

- Као самохрани родитељ сам се нашла у неугодној ситуацији, зашто мени која сам отворила тај рачун и искључиво лично полагала тај новац, није дозвољено да располажем тим новцем - упитала је Ђурица.

Поред одредбе да родитељи не могу располагати дјечијом имовином и штедњом без сагласности Центра за социјални рад, добили су и нова овлашћења да ће ако се родитељи не усагласе, одлучивати о образовању дјетета, промјени личног имена, предузимању већих медицинских захвата над дјететом, промјени пребивалишта и издавању путних исправа дјетету.

Такође, оно шта је изазвало највећу пажњу стручне јавности, јесте издвајање дјетета из биолошке породице без одлуке Суда.

Магистар права Јелена Сарафијан напомиње да дијете може да буде ван своје породице само ако неко из Центра за социјални рад изрази сумњу у погледу угрожавања дјететових права.

- То је једна широка и неодређена одредба која у пракси има огроман простор за злоупотребу - додаје Сарафијан.

Сва рјешења и допуне у Породичном закону су у функцији породице, а родитељи су потпуно равноправни у вршењу родитељских права и сва важна питања у вези са дјецом су у надлежности суда, наводе стучњаци породичног права.

Чињеница је да многи родитељи с љубављу и одговорношћу испуњавају своју родитељску дужност, али има оних који то и не чине, истиче професор Породичног права Дарко Радић.

- Неки могу да злоупотријебе родитељско право, да тјерају дјецу на просјачење, непримјеран рад, блудне радње, да их сексуално злостављају, емотивно занемарују... Та дјеца не могу бити препуштена стихији, држава мора да реагује и заштити дјецу од родитеља који злоупотрбљавају родитељско право - истиче Радић.

Велика новина у закону је и увођење Института продичног дома. У случају раскида брачне или ванбрачне заједнице, родитељ коме је повјерено дијете на чување и васпитање, има могућност од суда тражити да остане у кући гдје су живјели без обзира на то била то заједничка имовина или у власништву другог родитеља.