latinica  ћирилица
30/09/2023 |  08:38 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Кошарац: Српска нуди рјешења за сва будућа кретања у БиХ, ми смо за фер политику

Замјеник предсједавајуће Савјета министара и члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац истакао је да Република Српска нуди рјешења за сва будућа кретања у БиХ, те да је Српска за фер политику и поштовање договора.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Врло јасно и прецизно смо нашим партнерима на заједничком нивоу рекли да је за нас приоритет закон о Уставном суду БиХ, који рјешава питање страних судија. Наше приједлоге упутили смо радној групи за правосуђе и очекујемо њихово разматрање. Нажалост, бошњачки политички представници не показују вољу за рјешавањем проблема - рекао је Кошарац.

Умјесто да понуде конкретне приједлоге, навео је он на Инстаграму одлучили су да наставе са тенденциозним и лицемјерним оптужбама на рачун руководства Српске, предсједника Милорада Додика и СНСД-а.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Кошарац је упитао о каквим то антидемократским и антиевропским пријетњама говоре бошњачки политичари, шта је тачно антидемократско и антиевропско у инсистирању Републике Српске да се усвоји закон о Уставном суду БиХ и да стране судије оду из ове институције?

- Нека кажу у којој европској земљи странци одлучују у уставном суду. Таква земља не постоји. То нису демократске праксе. Зашто бошњачки политичари не погледају истини у очи? Пуна су им уста суверенитета, док истовремено свим силама подржавају да странци доносе одлуке о унутрашњим питањима у БиХ - нагласио је Кошарац.

При томе, додао је он, што је највећи парадокс, покушавају да дају легитимитет лажном високом представнику, иако знају да није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума.

- Ако заиста желе суверенитет БиХ, то је могуће постићи искључиво одласком страних судија и затварањем ОХР-а. Зато их позивам да подрже Декларацију о пуном суверенитету, коју је предложио предсједник Додик - навео је Кошарац.