latinica  ћирилица
28/09/2023 |  19:02 ⇒ 19:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Више од трећине становништва Италије до 2050. године биће старије од 65 година

Више од трећине становништва Италије до 2050. године имаће више од 65 година, у односу на отприлике четвртину прошле године, саопштио је данас државни завод за статистику ИСТАТ, дајући више доказа о озбиљној демографској кризи.
Италија (Фото:  EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI) -
Италија (Фото: EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI)

ИСТАТ је у свом извештају такође процијенио да ће се однос између људи у радном добу (15 - 64 година) и људи који су премлади или престари да би радили (0-14 или 65 и више) смањити са око "три према два" у 2022. до отприлике "један према један" у 2050. години, пренио је Ројтерс.

Старење и смањење популације представља велику бригу за трец́у по величини земљу у зони евра, што доводи до пада економске продуктивности и виших трошкова социјалне заштите у земљи са највец́им износом пензија у Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) од 38 земаља.

Према ИСТАТ-у, становништво Италије требало би да падне на 54,4 милиона људи до 2050. са 59 милиона у 2022. години, када је број рођених пао на нови историјски минимум од испод 400.000.

Влада премијерке Ђорђе Мелони је од преузимања власти прошле године поставила за приоритет решавање овог питања, обећавајући да ће пружити већу подршку породицама које желе да имају дјецу.

Мелони је такође овог месеца рекла да не вјерује да имиграција може бити рјешење за демографску кризу која погађа Италију и остатак Европе.

Италијанска школска популација ће се смањити за милион у наредној деценији због пада наталитета и континуираног одлива мозгова, рекао је у мају министар образовања Ђузепе Валдитара и то назвао као "алармантан сценарио".