latinica  ћирилица
22/09/2023 |  19:21 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Проширује се листа производа који ће појефтинити почетком октобра (ВИДЕО)

Почетком сљедећег мјесеца, одређене производе могли бисмо плаћати по знатно нижим цијенама. Ово је наставак кампање "Друштвено одговорни" чији је циљ помоћи становништву да лакше преброди инфлаторне ударе. Списак производа који ће појефтинити још није коначан, али је познато да ће између 15 и 30 производа добити нове, ниже цијене.
Прехрана - Фото: РТРС
ПрехранаФото: РТРС

Очекивано, овој иницијативи највише су се обрадовали најстарији становници јер, кажу, цијене већ одавно превазилазе њихову куповну моћ.
Вољели би да појефтини оно на шта највише троше, а то су прехрамбени артикли.

почетак кампање планиран је за октобар, а трговци би до тада требало да се усагласе које артикле ће нивелисати и на који начин.

- Разговарали смо о асортиману, односно о броју артикала, гдје ће бити заступљени шећер, брашно, млијеко, сухомеснати производи, месо...Исто тако преговарамо и о асортиману хемије - изјавио је руководилац општих послова Маркет АС Борис Марић.

Неки од учесника кампање већ су раније најавили да ће један од својих производа продавати без марже.

- Ако се сви учесници у том ланцу дистрибуције и продаје буду одрекли свог дијела марже, неки производио би на полицама били за неких 40 одсто јефтинији у односу на садашње цијене - рекао  је Дарко Марковић из комерцијалне службе ЗП КОМЕРЦ.

Из ресорног министарства наводе да су у преговорима да се и остали произвођачи, а можда и увозници, одрекну дијела марже на неке своје производе, тако да се може очекивати још већи број производа који ће бити значајно снижени.

- Размишљамо да, можда, у неком наредном, трећем или четвртом кораку ове кампање, креирамо неке производе који ће бити заштићени и који ће бити саставни дио социјалне корпе - најавио је министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.

У наредним данима биће дефинисано који ће то производи бити са нула одсто марже и у којим маркетима ће се моћи пронаћи. Кампања би требало да траје до краја године, са могућношћу продужења.