latinica  ћирилица
18/09/2023 |  20:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Гренел: Курти ће трпети посљедице због једностраних акција

Бивши изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти предузео једностране акције које су довеле до осуда међународне заједнице "као никада раније" и оцијенио да ће због тога трпити посљедице.
Ричард Гренел (ФОТО: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Ричард Гренел (ФОТО: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Гренел је за приштинску телевизију Т7 указао на то да је међународна заједница јединствена у осуди Куртија и његових акција на сјеверу КиМ.

- Нијемци, Французи, Европљани уопште, КФОР, НАТО, администрацију Џоа Бајдена, Бијела кућа, Стејт департмент, сви су осудили Аљбина Куртија за његове акције на сјеверу. Он не доноси добре одлуке да би створио атмосферу мира - проучио је Гренел који је био изасланик за дијалог Београда и Приштине у вријеме администрације предсједника Доналда Трампа.

Како преноси Газета експрес, он је указао и на то да је међународна заједница била јасна да специјалне јединице тзв. косовске полиције нису потребне на северу.

- Можемо имати полицајце да патролирају сјеверним подручјем, али не можете слати специјалне јединице које круже око општинских зграда на Косову. То је оно што је рекла међународна заједница, укључујући НАТО снаге - истакао је он.

Гренел сматра да је Курти, одбијајући и да спроведе, како је рекао, праве локалне изборе на сјеверу КиМ променио репутацију тзв. Косова на међународној сцени.

- Нема сумње, Аљбин Курти је предузео једностране акције које су донијеле осуду међународне заједнице као никада прије. Косово је одувијек било јединствен пријатељ за САД, али имати осуду од стране Стејт департмента, Џоа Бајдена и демократа, је без преседана", навео је он.

Истакао је и да на КиМ морају да схвате упозорење које је међународна заједница упутила Приштини 3. јуна, тражећи од Куртија да прекине једностране акције и предузме конкретне кораке.

- Он то није урадио, а биће посљедица. То стално чујем од Стејт департмента - додао је.

Гренел је навео и да су за неуспјех у процесу дијалога криве обје стране, али да је међународна заједница с правом једногласна у осудама Куртија.