latinica  ћирилица
18/09/2023 |  08:56 ⇒ 09:07 | Аутор: sputniknews.com

АТП листа: Ђоковић сигуран на првом мјесту до почетка новембра

Новак Ђоковић наставља доминацију у свијету тениса, на новој АТП листи ништа се није промијенило. Српски тенисер ушао је у 391. недјељу као најбољи играч планете. Само је подебљао рекорд који ће дуго остати у његовом власништву.
Новак Ђоковић (Фото:  EPA-EFE/Kai Foesterling) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/Kai Foesterling)

Поредак на АТП листи се није мијењао у самом врху у односу на прошли понедјељак и завршетак УС Опена, Новак је на врху са 11.795 бодова, а Карлос Алкарас прати га са 8.535 бодова. Слиједе Данил Медведев, Холгер Руне и Стефанос Циципас, шести је Андреј Рубљов, слиједе Јаникс Синер, Тејлор Фриц, Каспер Руд и Александар Зверев.

Србин сада има 3.260 бодова више од другопласираног Карлитоса. На трећем мјесту је Рус Данил Медведев (7.280 бодова), финалиста овогодишњег Флешинга кога је Ноле побиједио и освојио 24. гренд слем у каријери.

Краљ шљаке Рафаел Надал није играо од почетка године и Аустралијан опена због повреде, па је тренутно на 239. позицији. Шпанац је најавио да ће се вратити наредне године, што ће бити његова посљедња сезона у каријери.

Када је ријеч о осталим нашим представницима, Ласло Ђере је заузео 37. мјесто с 1.190 бодова, Миомир Кецмановић је 47. тенисер свијета (985 бодова), Душан Лајовић је ове недјеље 52. на АТП листи с 938 поена, а Хамад Међедовић је 121. и има 503 бода. Треба рећи да је Пазарац напредовао за 22 позиције, поправивши свој ранкинг.

Оно што је занимљиво је борба за прво мјесто АТП листе до краја године. Сигуран је Ноле до 6. новембра на самом врху, али тада крећу потенцијални проблеми. Новак Ђоковић ће до краја 2023. имати да брани 2.850 поена.

Ту је 250 из Тел Авива из прошле године, 500 из Астане, 600 са мастерса у Паризу и остало са завршног мастерса у Торину, а извјесно је да на већини ових турнира неће бити на терену. Очекује се да Новак игра само Париз и Торино, уз Дејвис куп за репрезентацију Србије, те ће остати без доста поена што би могао да искористи Карлос Алкарас.