latinica  ћирилица
09/08/2023 |  14:43 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Од петка дозвољен превоз, продаја и клање здравих свиња (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одржан састанак о сузбијању афричке куге свиња у Српској на којем су представљена рјешења која је с циљем превазилажења тренутне ситуације, а која ступају на снагу од петка.
Састанак о сузбијању афричке куге - Фото: РТРС
Састанак о сузбијању афричке кугеФото: РТРС

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Саво Минић рекао је да је, у складу са рјешењима, дозвољена могућност превоза свиња из угроженог и зараженог подручја унутар њега, али и ван, под строго прописаним условима.

- Дозвољено је клање свиња на домаћинству за властите потребе. Одредили смо који је број свиња и која је процедура. Прописали смо начин клања у кланицама. С обзиром да имамо много манифестација - крштења, свадби, весеља и слично, гдје се конзумира свињско месо, одлучили смо да се по хитном поступку у угроженим и зараженим подручјима, уз прописане минимално испуњене техничке услове и биосигурносне мјере стручне ветеринарске службе, може дати привремена дозвола за клање свиња - навео је Минић.

Он је рекао да је циљ ових мјера да се спријечи ширење болести, али да се не баца здраво месо и не еутаназирају здраве животиње.

- Размотрили смо све могућности термичке обраде меса и стално је било питање да ли ће се прасићи моћи пећи на ражњу. Одговор је да - рекао је Минић.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић рекао је да ће данас усаглашеним мјерама узгајивачи свиња моћи легално, уз максималне мјере контроле и опреза, наставити са продајом свиња.

Маљчић је позвао своје колеге да се стриктно придржавају мјера експертског тима ветеринара који су прецизно утврдили процедуру тестирања, продаје и транспорта свиња.

Шеф експертске групе доктора ветеринарске медицине Драго Недић рекао је да месо које буде прегледано испуњава све услове да буде употријебљено.

Доктор ветеринарске медицине Љубиша Лазаревић прецизирао је да су новим мјерама дефинисана правила транспорта свиња са имања на друго имање на даље дотовљавање, са имања у клаонице, и правила клања за спопствене потребе у домаћинствима.