latinica  ћирилица
31/07/2023 |  14:41 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

Вишковић: Српска никада неће одустати од "Бук Бијеле"

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Република Српска никада неће одустати од пројекта изградње хидроелектране "Бук Бијела" јер је то стратешки циљ Српске упркос оспоравањима из Федерације БиХ.
Додик и Вишковић у Мрснову (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Додик и Вишковић у Мрснову (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

- То је наш пројекат, то је наше право које нама припада и нема никога у БиХ ко нам то може оспорити - нагласио је Вишковић.

Премијер је навео да су за Српску веома значајни хидропотенцијали, због тога што у овом тренутку постоје велике инвестиције у овој области.

- Што у фази припреме, издатих концесија и фази изградње имамо више од 1.000 мегавата вјетра и сунца, а да би вјетар и сунце функционисали у пуном капацитету морате имати и хидропотенцијал, који ће балансирати ту енергију - рекао је Вишковић новинарима након свечаног почетка изградње хидроелектране "Мрсово" у Рудом.

Он је подсјетио да све више привредника у Републици Српској и оних који овдје граде траже да им се обезбиједи електрична енергија из обновљивих избора, јер им је то обавеза и један од услова да своје производе пласирају на европско и свјетско тржиште.

- Ми у Републици Српској чинимо све да обезбдиједимо довољне количине зелене енергије и то и данас у Рудом радимо - истакао је Вишковић и додао да ће ХЕ "Мрсово" својим бенефитима Рудо у наредном периоду сврстати у ред средње развијених општина.

Вишковић је подсјетио да је у енергетском сектору посљедња велика инвестиција била 1985. године у Вишеграду, те да је Влада Српске направила нови стратешки циљ везан за приоритете у чему је, као мотор развоја Републике Српске, препозната енергетика.

Говорећи о опструкцијама из ФБиХ везаним за градњу хидроелектрана у Српској, Вишковић је навео да нема ништа против изградње сличних објеката у другом ентитету.

- Немам ништа против да они граде на Неретви, у Тузли `Блок седам` и шта год они сматрају да је за њих интересантно, али ми ћемо градити `Бук Бијела` и `Паунце`, и ту нема дилеме - нагласио је премијер и додао да је боља политика уважавања од полтике уцјењивања и оспоравања.

Предузеће "ЕРС - Обновљиви извори енергије" посједује концесију за изградњу ХЕ "Мрсово" у општини Рудо. Та ХЕ на ријеци Лим биће инсталисане снаге 37,3 мегавата и просјечне годишње производње 140,6 гигаватчасова, објављено је раније из ЕРС-а.

Предузеће из Бањалуке "Комсар енерџи хидро" потписало је 22. новембра 2022. године уговор о изградњи Хидроелектране "Мрсово" са турском фирмом НГА ИНСААР А.С. Сисил у укупној вриједности 98.025.831 евра без ПДВ-а.

Предузеће "Комсар енерџи хидро", које је посједовало концесију за њену изградњу прибавило је техничку документацију, између осталог, идејни пројекат и студију оправданости са елементима заштите животне средине.

Привредно друштво "ЕРС - Обновљиви извори енергије" из Љубиња 31. децембра 2022. године потписало Уговор о преносу 100 одсто удјела у Привредном друштву "Комсар енерџи хидро" да би постало власник. /крај/гј/нч/фото/видео