latinica  ћирилица
19/07/2023 |  14:50 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Крајишник: Дуг Српске на крају 2022. на нивоу 44,64 одсто оствареног БДП-а

Укупан дуг Републике Српске је на нивоу 44,64 одсто оствареног БДП-а, што је у складу са ограничењима прописаним Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Српске, наведено је у извјештају о спровођењу Закона о фискалној одговорности за 2022. годину, који је у Парламенту Српске представио предсједник Фискалног савјета Миленко Крајишник.
Миленко Крајишник - Фото: РТРС
Миленко КрајишникФото: РТРС

Крајишник је навео да је Законом о фискалној одговорности у Српској дефинисано опште и посебно фискално правило о дугу и о консолидованом буџетском дефициту.

- У периоду 2016-2019. године као посљедица повољних макрофискалних кретања, јавни дуг Српске као проценат БДП-а има опадајући тренд. У 2020. години с обзиром на свјетску здравствену и економску кризу, јавни дуг је био изложен значајном расту, а у посљедње двије године јавни дуг као проценат БДП-а имао је пад учешћа - истакао је Крајишник.

У 2022. години јавни дуг је номинално већи за 3,75 одсто, али захваљујући привредном расту учешће јавног дуга у БДП-у је смањено.

Крајишник је појаснио да у структури јавног дуга није садржан дуг јавних предузећа и јавних установа.

Према његовим ријечима, Фискални савјет предложио је израду новог програма фискалне консолидације који ће у одређеним новонасталим ситуацијама, као што су глобална енергетска криза и висок ниво инфлације, обезбиједити фискалну стабилност.

Он је навео да је неопходно строго контролисати јавну потрошњу и водити рачуна да се текући буџетски расходи покривају искључиво приливом средстава која потичу из остварених прихода.

Крајишник каже да је у Извјештају истакнут став Фискалног савјета да је неопходно водити рачуна о даљем процесу задуживања, те обезбиједити спровођење мјера фискалне консолидације тако да се не наруши фискално правило које се односи на дуг.

Он је навео да је извршење буџета за прва два квартала прошле године било у складу са прогнозираним макроекономским оквиром.

Крајишник је нагласио да је током прошле године анализиран Приједлог закона о измјенама закона о платама, те је Савјет мишљења да су предложене измјене закона о платама оправдане и да су од општег интереса, јер доприносе привредном расту и побољшању економско-социјалног положаја запослених у Републици Српској.

Према његовим ријечима, очекује се да ће доношење ових закона бити подстицај за даљи раст примања запослених, посебно запослених код послодаваца који не припадају јавном сектору.

У извјештају је наведено да је анализа указала на потребу успостављања новог сета фискалних правила која ће бити механизам за вођење одговорне фискалне политике и инструмент побољшања фискалне дисциплине јединица локалне самоуправе.

Ефекти увођења фискалних правила за јединице локалне самоуправе, према процјенама Фискалног савјета огледали би се у подизању фискалне одговорности и транспарентности трошења финансијских средстава, одговорније фискално планирање и ефикасније управљање јавним финансијама јединица локалне самоуправе, наведено је у извјештају о спровођењу Закона о фискалној одговорности за 2022. годину.