latinica  ћирилица
19/07/2023 |  12:04 | Аутор: РТРС

Стевандић: Кнежевић трпио притисак судија Уставног суда БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да коректност и стручност Златка Кнежевића, који је недавно разријешен са позиције судије Уставног суда БиХ, никада није доведена у питање и да је доказано да је трпио притисак судија тог суда.
Ненад Стевандић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ненад СтевандићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Стевандић је истакао, током скупштинске расправе о Обавјештењу Уставног суда Републике Српске о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости, да је прије два дана упутио закључак у којем Народна скупштина Српске позива Уставни суд БиХ да обавијести парламент Српске и ширу јавност о поступку заказивања ванредних сједница, дневном реду, начину рада, броју судија и другим релевантним информацијама.

- Сигуран сам да нам неће одговорити и тиме ћемо их натјерати да покажу како крше властита правила и Закон о приступу информацијама - истакао је Стевандић.

Он је оцијенио да је Република Српска добила битку против високог представника.

Према његовим ријечима, народним посланицима је доставио анализу коју су радили доктори уставног права, а која је додатни допринос афирмацији суверенитета Републике Српске који се заснива на Дејтонском мировном споразуму и принципу да нема одлучивања без ентитета и народа.

Стевандић је рекао да је анализу, која је додатни допринос афирмацији суверенитета Републике Српске, доставио министру иностраних послова у Савјету министара Елмедину Конаковићу, неким чланицама УН, шефу делегације ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру, те директору за Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелини Ајхорст.

Он је подсјетио да је приједлог да се именују домаће судије у Уставни суд БиХ и да без тога нема изласка из кризе.

Стевандић је оцијенио да су јуче изнесене невјероватне оптужбе да је ЕБРД Српској зауставио финансирање, што је ова институција и сама демантовала.

Он сматра да се предсједник Републике Српске Милорад Додик у свему овоме држи честито и часно.

- То је та нека врста озбиљности Републике Српске и то је то гдје нема позиције и опозиције - закључио је Стевандић.