latinica  ћирилица
19/07/2023 |  11:53 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ изашао из надлежности, СДС и ПДП предлажу закључке

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Драгомир Васић рекао је да је рад Уставног суда БиХ проблематичан и да је давно изашао из оквира надлежности, јер неријетко поништава и одлуке највишег законодавног органа у Републици Српској.
Сједница НСРС (Фото:nsrs.rs) -
Сједница НСРС (Фото:nsrs.rs)

- Политичко Сарајево и међународна заједница подржавају останак тројице страних судија. Изгледа да су они специјалисти за двоструке аршине. Ми из СДС-а имамо јасан став. Остајемо отворени за разговор и договор. Предложићемо закључке - навео је Васић током дискусије након што је предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман образложио Обавјештење о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

Васић је истакао да ће СДС предложити да Народна скупштина задужи све представнике Српске на нивоу БиХ да се приступи изради новог закона о Уставном суду БиХ.

- Тражимо и да се утврде све околности на који начин се заказала спорна сједница Уставног суда БиХ када је донесена одлука о могућности одлучивања без судија из Републике Српске, али тражимо и да Народна скупштина о раду Уставног суда затражи мишљење свих релевантних институција, укључујући Венецијанску комисију - навео је Васић.

Посланик ПДП-а Миланко Михајилица сматра да је важно да Народна скупштина од Уставног суда БиХ затражи информацију о измјени спорног правила које је довело до једне од највећих криза у БиХ у посљедње три деценије, те најавио и да ће овај посланички клуб упутити приједлог закључака.

- Подсјетићу да је Уставни суд БиХ прихватио захтјев јединог судије из Републике Српске Златка Кнежевића за одлазак у пензију, али није и да се расправља о измијењеном правилу - подсјетио је Михајилица.