latinica  ћирилица
19/07/2023 |  10:48 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Селман: Уставни суд БиХ нарушава уставне принципе на којима почива уређење БиХ и Српске (ВИДЕО)

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман рекао је да се посљедњом одлуком Уставног суда БиХ нарушавају уставни принципи на којима почива уређење БиХ и Републике Српске.
Џерард Селман - Фото: РТРС
Џерард СелманФото: РТРС

Селман је истакао да оваква ситуација не гарантује остваривање Уставом БиХ утврђеног статуса Републике Српске и свих њених грађана.

Он је рекао да Уставни суд БиХ својим даљим радом, непостојањем легитимитета за своје будуће одлуке, доводи у питање функционисање БиХ као демократске земље, али и право Републике Српске да, у складу са Уставом, буде адекватно заступљена у њеним институцијама.

Селман је, образлажући у Парламенту Српске обавјештење Уставног суда Републике Српске о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости, рекао да је потребно захтијевати од Уставног суда БиХ да обавијести Народну скупштину, као и ширу јавност о поступку заказивања "ванредне сједнице" 19. јуна, дневном реду, али и о броју судија који су учествовали у раду.

Он је истакао да Уставни суд Републике Српске сматра да је неопходно и даље инсистирати на доношењу закона о Уставном суду БиХ којим би се ријешили проблеми у том суду.