latinica  ћирилица
28/06/2023 |  09:21 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

Владика Фотије служи литургију поводом крсне славе Војске Републике Српске

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, уз саслужење умировљеног епископа средњеевропског Константина и локалног свештенства, служи данас у манастиру Озрен, у општини Петрово, Свету архијерејску литургију поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука.
Епископ Фотије - Фото: СРНА
Епископ ФотијеФото: СРНА

Литургији у манастиру Светог Николе, између осталих присуствују, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, начелник општине Петрово Озрен Петковић, те предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.

Након литургије, услиједиће парастос погинулим српским борцима од Косовског боја до данас.

Потом ће бити обављено ломљење славског колача, а затим су планиране изјве званичника.

Центрланој манифестацији поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука у манастиру Озрен требало би да присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић.

Планирано је да овогодишњој прослави Видовдана присуствују представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и политичког, вјерског и јавног живота.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.