latinica  ћирилица
19/06/2023 |  21:00 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Упис на факултете; Планиран упис 4.617 студената (ВИДЕО)

На јавним универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву почело је подношење пријава кандидата на први циклус студија у новој академској години. Подношење пријава трајаће до петка 23. јуна, а први пријемни испити биће одржани у наредни понедјељак 26. јуна. На оба јавна универзитета планиран је упис 4.617 студената.
Електротехнички факултет - Фото: РТРС
Електротехнички факултетФото: РТРС

Факултет за који је већ годинама највећа заинтересованост свршених средњошколаца јесте Медицински. На овој високошколској установи у Бањалуци мјесто ће пронаћи 625 будућих студената.

- 110 на медицини, дентална медицина 60, фармација 45, сестринство, санитарно инжењерство, медицинско лабораторијска дијагностика и бабинштво по 25, а радиолошка технологија и физио-терапија по 30 - истакао је Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета.

Подједнако интересовање и за Електротехнички факултет у Бањалуци и Источном Сарајеву. Највише заинтересованости је за ИТ сектор.

Све веће интересовање и за Саобраћајни факултет у Добоју. За многе је ово занимање будућности јер нуди и брже запослење.

- Уписујем смјер логистику, зато што мислим да нуде више могућности запослења и завршила сам саобраћајну школу. Нисам жељела да идем на приватни факултет - наглашава Јана Суботић из Бањалуке.

На првом циклусу студија, на Универзитету у Бањој Луци планиран је упис 2.770 а на Универзитету у Источном Сарајеву 1.847 студената. Пријемни испити биће одржан 26. јуна. За други уписни рок пријаве су од 28. августа до 1. септембра, а пријеми је планиран за 4. септембар.