latinica  ћирилица
19/06/2023 |  19:56 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Све мање домаћег поврћа: Због пестицида забрањен увоз скоро 19 тона египатске мркве (ВИДЕО)

Због повећаног присуства пестицида - у Републику Српску забрањен је увоз скоро 19 тона свјеже мркве из Египта! На тржишту је све мање домаће мркве, али и другог поврћа, јер је уништено дуготрајним кишама. Због тога су велики трговачки ланци, али и накупци на тржицама, приморани да их увозе из Турске, па чак из Египта.
Мрква - Фото: РТРС
МркваФото: РТРС

Приликом редовног прегледа пошиљке из Египта - Фитосанитарна инспекција Републике Српске извршила лабораторијску анализу свјеже мркве. Утврђено је повећано присуство токсичног инсектицида, опасног по здравље људи.

Забрана увоза мркве у тренутку је никад веће потражње за овим поврћем. Због кишна године и велике количина влаге у земљишту дошло је до труљења мркве. Домаћи произвођачи не могу да произведу довољно.

- Потражња је велика, само је проблем спремити од ове влаге. Имам и машину код куће, али не може да уђе у њиву од влаге. Па морамо све ручно и видите сами то је блато - каже Менсур Хаџић, произвођач мркве.

Због велике потражња а све мање понуде мрква је доистигла вртоглаву цијену. Домаћи произвођачи за пет килограма мркве зарађују и до 13 марака. То диктира цијене и на тржницама.

Трговачки ланци, поврће, у овом случају мркву - прво откупе од домаћих произвођача. Међутим, у посљедње вријеме и код нас али и у Србији несташица је поврћа и воћа. Зато су принуђени на увоз.

- Тако да се дешава и да најобичнији производ - црвени лук, мрква, паприка и махуна иду из увоза. Зато, што су наша села остала празна. Нико више не жели, да се бави пољопривредом! - наглашава Љубо Симић, директор маркета АС.

Иако на нашим полицама, нису све домаћи производи - грађани ипак једу безбједну храну! При сваком увозу пролази ригорозну инспекцијску контролу, појашњавају из републичког инспектората за храну. Само у првих шест мјесеци ове године, прегледано је око 25 хиљада пошиљки, од чега је за 800 узорака извршена лабораторијска анализа.

- Од тог броја узорака само двије пошиљке нису исправне! Ми се држимо искључиво принципа - лабораторијских анализа и то је једни мјеродавно у нашем послу - наглашава Славиша Вукојевић, в.д. главног републичког инспектора за храну.

Из Инспектората са сигурношћу тврде да је храна која улази у Републику Српску безбједна. Највећим дијелом поврће и воће осим из сусједне Србије увози се из Турске, Египта, Италије и Шпаније.