latinica  ћирилица
13/06/2023 |  08:46 ⇒ 08:50 | Аутор: СРНА

Предузеће Индустрија алата Требиње извози више од 95 одсто производа

Предузеће Свислајон индустрија алата Требиње више од 95 одсто производа из своје широке палете пласира на свјетско тржиште, а конкурси за пријем радника у производњи стално су отворени, изјавила је директорка ове фирме Јованка Уљаревић.
Индустрија алата Требиње - Фото: РТРС
Индустрија алата ТребињеФото: РТРС

Уљаревићева каже да ово предузеће производе већ дуже, осим у државе бивше Југославије, извози у Италију, Аустрију, Турску, Шпанију, Њемачку, Белгију, као и САД и Канаду, али да се отварају и нова тржишта.

Она је навела да Свислајон индустрија алата има око 400 радника чије зараде зависе од учинка.

- Теже је фирмама које услуге и производе продају на страно тржиште, него онима које их пласирају на домаће. Из Свислајон система био је упућен приједлог Влади Републике Српске да се за реални сектор смање фискални и парафискални намети, како би се то прелило на лична примања запослених - рекла је Уљаревићева за Срну.

Она истиче да је квалификована радна снага проблем свима, поготово у металној бранши.

- Тренутно имамо довољно радника, али због релативно старије радне снаге константно су отворена врата за младе који желе да се опробају и науче посао - навела је Уљаревићева.

Она је додала да су стално отворени конкурси за пријем радника у производњи, али да нема довољно заинтересованих кандидата.

- Индустрија алата има потребу за модернизацијом опреме и машина, а будући инвестициони планови односе се на побољшање услова рада и улагање у нову процесну опрему. Тренутно смо у фази стављања имовине Индустрије алата у функцију, што би ријешило даљи инвестициони развој - рекла је Уљаревићева.

Она је истакла да је већински власник измирио све обавезе за доприносе, повезао цјелокупан стаж радницима, чиме су ријешене дугогодишње муке.

- Уз то, цјелокупна имовина била је заробљена хипотеком у корист Пореске управе и цијели овај период због дуговања нисмо имали подстицаје државе као извозници - навела је Уљаревићева.

Напоменула је да ИАТ више нема никаквих дуговања држави, а самим тим су омогућени даљи развој и инвестиције.

- Ове године очекујемо значајнији подстицај извоза, јер посљедњих 15 година по том основу нисмо добили ни марке. Индустрија алата планира да ради, модернизује опрему, остварује приход. Имамо довољно уговореног посла и надамо се да ћемо до краја године бити још успјешнији и бољи - истакла је Уљаревићева.