latinica  ћирилица
27/04/2023 |  13:01 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Захтјев да се покрену истражне радње против Тање Милашиновић Мартиновић као држављанке Србије

Посланик у Народној скупштини Србије Милимир Вујадиновић затражио је данас на сједници парламента да Тужилаштво ове земље покрене истражне радње против Тање Милашиновић Мартиновић и утврди да ли је као држављанка Србије прекршила Устав и законе ове земље гласајућу у Савјету Европе против цјеловитости и територијалног интегритета Србије.
Калемегдан -
Калемегдан

- Прошлу седмицу су дефинитивно обележили штетни догађаји за Републику Србију и штеточине које су ту штету начиниле. У понедјељак је у Савјету Европе обављено гласање када је у питању пријем тзв. Косова у ту организацију и по питању гласања изненадили су нас непринципијелни ставови појединих држава чланица Савјета Европе. Међутим, много веће изненађење је када против интереса сопствене земље, против њене територијалне цјеловитости, против њеног уставног поретка гласа неко ко је етничка Српкиња - рекао је Вујадиновић, који је и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе и региону.

Он је појаснио да је у име БиХ у Савјету Европе гласала Тања Милашиновић Мартиновић, етничка Српкиња, која је према подацима с којима располаже, Београђанка са пребивалиштем у општини Савски венац.

- Једном речју - катастрофа. Неко ће рећи била је уздржана. Значи била је уздржана када је у питању цјеловитост, територијални интегритет и Устав Републике Србије. Држављанин ове земље, грађанка Београда уздржана када је у питању цјеловитост Србије и статус Косова и Метохије. Моје питање је да ли ће Тужилаштво предузети икакве радње против ове жене која је, по информацијама којима располажемо, држављанка ове земље, која ужива бенефите у овој земљи и граду - нагласио је Вујадиновић.

Он сматра да је Тужилаштво дужно да испита да ли постоје елементи кршења Устава Републике Србије.

- О моралној ноти да и не говорим. Гласати против сопствене земље, против сопственог народа, а користити бенефите у овој земљи је равно катастрофи. Тим гласањем је извесна госпођа пљунула на сваку жртву на Косову и Метохији, на јунаке са Кошара, на све оне који су бранили јужну српску покрајину и зарад ситног ћара стала на страну оних који су данас против Републике Србије. Тужилаштво треба да предузме одређене кораке - поручио је Вујадиновић.

Замјеник амбасадора БиХ у Стразбуру Тања Милашиновић Мартиновић је била уздржана приликом гласања у Савјету Европе о уласку самопроглашеног Косова у ову организацију.

Амбасадор Иван Орлић, кадар Жељка Комшића, био је одсутан, те је Мартиновићева умјесто њега присуствовала засједању и била уздржана, иако није било сагласности унутар институција БиХ у вези са гласањем о овом питању.

Мартиновићеву је на позицију замјеника амбасадора именовала бивши министар спољних послова у Савјету минстара Бисера Турковић.