latinica  ћирилица
14/04/2023 |  18:34 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Од јула бесплатни пренатални тестови за све труднице у Српској (ВИДЕО)

Од јула ове године за све труднице у Републици Српској пренатални тестови биће бесплатни.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

Средства за ову неинвазивну методу утврђивања генетских поремећаја плода биће обезбијеђена из републичког буџета.

Универзитетско - клинички центар Републике Српске ускоро би требало да распише јавни позив, како би се одредила лабораторија у којој ће тестирања бити обављена.

Ријетко се која трудница опредијели за пренатални тест, а разлог је углавном цијена од 1.600 марака, истичу из требињског Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе".

Са одушевљењем су дочекале иницијативу о бесплатним пренаталним тестовима за све труднице.

- Узалуд нам је све ако немамо здраво потомство. И још једном велико хвала у моје име, и у име свих брачних парова, трудница. Јер, вјерујте ми, када се уради тај тест, када знамо да је уредна трудноћа, то је мирно спавање до краја трудноће - изјавила је предсједница Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе" Снежана Мисита.

Ријеч је о неинвазивној методи одређивања ризика за најчешће хромозомске болести, каже педијатар клинички генетичар на УКЦ-у Српске Нина Марић.

Напомиње да ова метода никако не искључује остале, али употпуњује пренаталну дијагностику.

- Сваки тај тест, позитиван, треба да буде потврђен. Не може се само на основу тог теста доносити одлука о даљем току трудноће. Дакле, неопходно је урадити неинвазивну дијагностику која ће то потврдити или неће потврдити - рекла је Марићева.

Првобитним правилником било је предвиђено право на пренатално тестирање за труднице старије од 35 година, а млађе уз препоруку генетског савјетовалишта.

У току су измјене докумената како би тестирање било омогућено за све труднице.

- Све труднице у Српској, оне које буду жељеле да то ураде, имаће ту могућност да ураде. Свакакао, буџет Републике Српске ће обезбиједити средства за такву врсту тестирања - нагласио је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Ови тестови биће бесплатни, а финансираће се путем Фонда здравственог осигурања.

- Према процјенама, сада је потребно у оквиру буџета Владе Српске обезбиједити на годишњем нивоу око девет милиона марака за ово право - истичу из ФЗО Српске.

Не буде ли жалби на тендер, у УКЦ-у Српске очекују да би први тестови могли да буду урађени већ почетком јула.

- Труднице које буду хтјеле да узимају узорке раде то у УКЦ или у некој од регионалних болница, да се ти узорци транспортују у УКЦ. И УКЦ је добио инструкцију да распише тендер и да све лабораторије које то раде могу да се пријаве - рекао је директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић.

Пренатални тестови могу да укажу на ризик постојања генске неправилности плода. Обавезно се препоручују трудницама које су прошле поступак вантјелесне оплодње, трудницама старијим од 35 година, те онима које имају ризичну породичну анамнезу.