latinica  ћирилица
03/04/2023 |  10:35 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Дана полиције Српске; У Бањалуци тактичко-показни збор и вјежба (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом Дана полиције - 4. априла, Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује већи број активности за грађане.
Тактичка вјежба - Фото: РТРС
Тактичка вјежбаФото: РТРС

На Тргу Крајине у Бањалуци одржана је показна вјежба у којој су учествали припадници јединица жандармерије, Полицијске управе Бањалука, Хеликоптерске јединице, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

- Вјежба која је одржана на бањалучком Тргу Крајине показала је свим грађанима Републике Српске да данас имају модерну, јаку и снажну полицију способну да се суочи са свим безбједносним и другим изазовима - рекао је министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.

Истакао је да је вјежба показала да МУП има адекватне одговоре уколико евентуално буду угрожени безбједност, животи и имовина грађана, па и полицајаца.

Каран је истакао да се активно ради на кадровској попуњености и квалитету припадника о чему свједочи и најављено оснивање средње школе МУП-а, што је важно с обзиром на то да бројни полицајци у наредне три године одлазе у заслужену пензију.

Ресорни министар Каран и директор Полиције Српске Синиша Кострешевић претходно су обишли и тактичко-показни збор МУП-а Републике Српске, коме су присуствовали бројни грађани и малишани.

На бањалучком Тргу Крајине одржан је тактичко-показни збор, гдје се могла погледати опрема којом располаже МУП и коју користи полиција опште надлежности, криминалистичка и саобраћајна полиција и специјалне јединице полиције.

У 18 часова предвиђен је музички дефиле полицијских оркестара МУП-а Српске и МУП-а Србије.

У згради Полицијске управе у Мркоњић Граду данас је служен парастос за полицајце са подручја ове општине који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса положени су вијенци на спомен-плочу у згради Полицијске управе за 22 погинула полицајца и два нестала са подручја ове општине.

 Уступљена фотографија

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, припадници Полицијске управе Бијељина су након одржаног парастоса положили цвијеће на спомен обиљежје испред зграде Полицијске управе и минутом ћутње одали почаст свим погинулим припадницима полиције Српске.

Фото: РТРС

- У склопу обиљежавања Дана полиције организовали смо добровољно давање крви, чиме смо исказали и хумани аспект наше професије. За намјлађе смо организовали Дан отворених врата да бисмо им приближили полицијску професију. За пензионере и породице погинулих припадника полиције смо организовали пријем и одали им почаст коју заслужују, рекао је начелник ПУ Бијељина Стјепан Терзић.

Обиљежавање Дана полиције у Бијељини (Фото: РТРС)

Ратни командант 4.одреда Специјалне бригаде полиције Српске Ратомир Драганић нагласио је да су припадници МУПа у то ратно вријеме имали велики допринос кад је ријеч о стварању Српске.

Дан полиције обиљежила је и ПУ Требиње.

Тим поводом, испред Полицијске управе, а поред спомен-обиљежја погинулим припадницима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату ЦЈБ Требиње, служен је парастос наког чега је положено цвијеће.

Фото: РТРС

Велики наклон свима који су учествовали у одбрани Републике Српске, поручено је данас из Градишке гдје је поводом Дана полиције одата почаст за 15 погинулих припадника полиције у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник Полицијске управе Градишка Слободан Торбица рекао је да је ово још једна прилика да њиховим породицама кажу да нису заборављени и да то никада неће бити.Уступљена фотографија

Погинулим полицајцима служен је парастос, а потом су вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје положили чланови породица, представници Градске управе Градишка и Полицијске управе Градишка.

Почаст погинулим припадницима одата је и у Источном Сарајеву.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да су положени вијенци свим погинулим припадницима полиције и Војске Републике Српске, те да је данас прилика да се присјете 136 полицајаца са подручја ове управе који су своје животе уградили у темеље Српске.