latinica  ћирилица
24/02/2023 |  17:17 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Конаковић-Дачић: Потребно унапређење односа и брже рјешавање отворених питања (ВИДЕО)

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић и министар иностраних послова у Савјету министара биХ Елмедин Конаковић сагласили су се у Београду о потреби унапређења односа и бржег и практичног рјешавања отворених питања двије земље.
Конаковић и Дачић - Фото: РТРС
Конаковић и ДачићФото: РТРС

Дачић је поздравио Конаковићеву одлуку да свој мандат почне посјетама земљама региона, као и његову исказану жељу да се оствари напредак који би помогао јачању повјерења и учвршћивању односа између БиХ и Србије.

- Можемо да очекујемо да у наредном периоду дефинишемо који су нам заједнички интереси, радимо заједно на томе и ми имамо добру вољу. Ако БиХ то жели, ми смо спремни на томе да радимо - поручио је Дачић.

Он је посебно нагласио да Србија жели добре односе са БиХ и сматра да има много простора за унапређење односа, што прије свега зависи од политичке воље и жеље да се утврде обострани заједнички интереси.

- Србија је животно заинтересована за мир и стабилност у БиХ, између осталог, и зато што велики број Срба живи у БиХ и прихвата сваки договор три народа и два ентитета. Заинтересовани смо за интензивне билатералне односе, политички дијалог, изградњу поверења и солидарности између две земље, што обухвата сарадњу и са њеним централним и ентитетским властима - рекао је Дачић.

Он се заложио за рјешавање отворених питања као што је питање државне границе, коришћење водног потенцијала Дрине, економске сарадње.

Дачић је рекао да је неколико неријешених питања, која би могла да се ријеше на брз и одржив начин и навео да је остало спорно око 11 километара границе између двије земље, односно неколико тачака које се тичу прије свега двије хидроелектране, територијалног распореда одређених села и објеката у двије општине.

- Ту су и питање сукцесије бивше Југославије, судбине несталих лица, коришћење хидропотенцијала реке Дрине, изградња инфраструктурних пројеката, а витално питање је аутопут Београд-Сарајево - изјавио је Дачић.

Конаковић је своју посјету Београду оцијенио успјешном и указао да је стабилност земаља региона предуслов за реформе и европске интеграције.

- Одмах смо отворили нека од питања. Нисмо рекли да ћемо их ријешити, него да ћемо их почети рјешавати јер мислим да предуго стоје и да се без неких великих разлога не рјешавају - рекао је Конаковић.

Он је истакао да одлазак младих из БиХ и региона због политичког сталног конфликта представља велики проблем и да та статистика обавезује на отпочињање прављења компромиса, како каже, за које досада није било храбрости.

Конаковић је изразио спремност да БиХ користи позитивна искуства Србије у евроинтеграцијама, као и истражи могућности заједничког наступа на новим тржиштима, евентуално на Истоку, те примјетио да је намјера да се "БиХ врати позиција моста између Истока и Запада".

- Велики је низ потенцијала унутар наших односа, уважавајући чињеницу да наша заједничка историја има и болне тренутке унутар којих није лако правити компромисе - додао је Конаковић.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о енергетским пројектима, те да договорено да пројекат аутопута Београд-Сарајево буде један од приоритета.

- Врло смо спремни да искорачимо и да БиХ заједно са Србијом ради пројекте на Дрини и да се разговара о још неким пројектима - рекао је он и напоменуо да је оцијењено да су могуће модификације трасе аутопута Београд-Сарајево.

Конаковић је рекао да је са премијерком Србије Аном Брнабић данас брзо рјешавао неке прелевмане и друга питања, и закључио да ће бити направљени неки искораци о разним темама.

- Договорили смо се да експерти и комисије састану и почну рјешавати проблеме и чини ми се довољно за овај наш први сусрет, у коме имамо много потенцијала - рекао је Конаковић.

Он је поручио да разумије заинтересованост Србије за процесе у БиХ.

- Важно нам је да чујемо и да ми нагласимо да се одлуке доносе у институцијама БиХ, а како разумијемо и интересовање хрватске владе за процесе у БиХ, једнако тако разумијемо и Србију која има и српски народ унутар БиХ, али има и комшију БиХ - рекао је Конаковић.