latinica  ћирилица
24/02/2023 |  09:40 | Аутор: РТРС

Селак: Култура сјећања - предуслов за опстанак и будућност једног народа

Предсједник Социјалистичке партије Српске, Горан Селак, изјавио је да ће се СПС залагати за усвајање конкретних мјера које ће допринијети очувању и укорјењивању културе сјећања у српском народу, јер народи који не памте своју прошлост свјесно допуштају да им се немили историјски догађаји понављају у будућности.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

- Због наметнутог заташкавања злочина над Србима током Другог свјетског рата, који су потиснути зарад лажног "братства и јединства", дочекали смо понављање злочина над нашим недужним народом током деведесетих година. Нисмо смјели развити сопствену свијест о сопственим страдањима и историја нам се поновила - јасан је Селак.

Према ријечима Селака, култура сјећања није усмјерена ка продубљивању сукоба, већ она служи искључиво очувању нациналног идентитета једног народа.

- Као једну од мјера предложићемо да се у наставни план и програм у Републици Српској уведу обавезне ђачке екскурзије широм Српске и БиХ, како би наши најмлађи, посјећујући спомен подручја, спознали жртве које су уграђене у темеље Српске и наше слободе. Поред Доње Градине, неопходно је да ученици посјећују и Пребиловце, Брод на Дрини, Коритску и друге херцеговачке јаме, Гаревице, Дракулић, школу у Шарговцу, Козару и поткозарска села али и стратишта српског народа из одбрамбено - отаџбинског рата - закључио је лидер СПС-а.