latinica  ћирилица
13/02/2023 |  17:20 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Вишковић: Борци ВРС заштитили српски народ и одбранили Српску

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и 219 година од Првог српског устанка, истичући да су борци ВРС заштитили српски народ у ратним временима и одбранили Српску и њена огњишта.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да је зато обавеза институција Српске да чувају традицију Војске Републике Српске и сјећање на њихова храбра дјела.

Он је у честитки предсједнику Борачке организације Републике Српске Радану Остојићу и свим припадницима Војске Републике Српске навео да ће Влада, заједно са БОРС-ом, наставити да ради на унапређењу положаја и материјалног стандарда породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

Вишковић је нагласио да Први српски устанак представља почетак борбе српског народа за ослобађање од вјековних окова ропства и симбол је српског поноса и несаломивог духа, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за однносе са јавношћу.

Премијер Српске је истакао да су значај Првог српског устанка у српској историји, као и његова слободарска идеја, имали велики утицај и на борце у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске због чега се овај датум обиљежава у Републици Српској и као Дан бораца.

- Зато, у исто вријеме, славимо овај датум и посвећујемо га и нашим храбрим прецима, као и херојима који су дали животе у Одбрамбено-отаџбинском рату за Републику Српску - рекао је Вишковић.